Barika

Alella DO

 

Region/kraj: 

Katalonia, Hiszpania

Rodzaj: 

Apelacja klasy DO (Denominación de Origen).

Położenie: 

Okręg Maresme w Katalonii, 15 km na północ od miasta Barcelona, na wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Do apelacji Alella należy 19 gmin w dwóch podstrefach:

  • Maresme, z dostępem do morza. Doświadcza wpływu słońca i śródziemnomorskiego klimatu, a wzgórza chronią winorośla przed zimnymi wiatrami i kondensują wilgoć pochodzącą od morza. Wina z tego obszaru są gładkie o niskim poziomie kwasowości.
  • Vallès, zlokalizowana na wewnętrznych stokach wzgórz od strony lądu, ma bardziej kontynentalny klimat. Wina są mocniejsze i o wyższym poziomie kwasowości.

Obecnie Alella obejmuje tylko jedną trzecią obszaru, który obejmowała w momencie utworzenia w 1956 roku, i to pomimo jej rozszerzenia terytorialnego w 1989. Jest to jedna z najmniejszych apelacji w Hiszpanii i obejmuje tylko 314 hektarów.

Szczepy: 

Dopuszczone odmiany:

Białe

  • garnacha blanca
  • xarel·lo (pansa blanca)
  • chardonnay
  • chenin
  • macabeo
  • malvasia
  • moscatell de gra petit
  • parellada
  • parellada
  • picapoll blanc
  • sauvignon blanc

Czerwone

  • garnacha negra (zalecana)
  • cabernet sauvignon
  • garnacha peluda
  • merlot
  • monastrell (morastrell)
  • pinot noir
  • samsó
  • mazuela
  • sumoll negre
  • syrah
  • tempranillo, nazwa lokalna: ull de llebre

Klimat: 

Średnia temperatura wynosi około 15°C, latem maksymalnie 35°C, zimą około -3°C. Istnieje ryzyko przymrozków w miesiącach zimowych i wiosennych, szczególnie na większych wysokościach. Opady deszczu są rzadkie, najczęściej po koniec lata i jesieni w postaci gwałtownych burz. Średnia roczna opadów to 600 milimetrów na metr kwadratowy.

Gleby: 

Najniżej położone winnice w Maresme (60 metrów nad poziomem morza) dysponują ciemnymi glebami na skałach magmowych. Najwyżej, w nowej dzielnicy Vallés, usytuowane są na wapiennej skale osłoniętej górami. Najbardziej interesującą cechą Allella jest charakterystyczna wierzchnia warstwa gruntu, znana w języku katalońskim sauló. Jest to w zasadzie biały, porowaty piasek na bazie granitu, który bardzo dobrze zachowuje ciepło. Ponadto chłonie wilgoć z powietrza i zatrzymuje wodę z niewielkich opadów, co z kolei ma pozytywny wpływ na dojrzewanie winogron.

Historia: 

Historia produkcji wina sięga czasów starożytnych Rzymian. Świadczą o tym zapiski Pliniusza Starszego oraz artefakty ze stanowisk archeologicznych z Veral de Vallmora, w pobliżu Teià z okresu od I do IV wieku naszej ery. W średniowieczu wino z Alella było serwowane na dworze królów Aragonii. Pod koniec XIX wieku region ten doznał skutków plagi filoksery. Dzięki nowym nasadzeniom za pomocą odpornej na szkodnika podkładki z Nowego Świata, udało się odtworzyć winnice. W latach dwudziestych XX wieku region słynął z wina musującego cava. W latach osiemdziesiątych wprowadzono nowe odmiany i zmodernizowano metody produkcji wina. Dzisiaj winnice to miejskie rezydencje zbudowane na zboczach z widokiem na morze, a wysokość nad jego poziomem determinuje uprawianą odmianę, a tym samym rodzaj wytwarzanego wina.
(0)