Barika

Alto Adige DOC

 

Region/kraj: 

Trydent – Górna Adyga, Włochy

Rodzaj: 

Apelacja klasy DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Położenie: 

Region administracyjny położony w najbardziej wysuniętej na północ częsci Włoch. Zajmuje obszar 13 613 km² (Trentino 6213 km², Tyrol Południowy 7400 km²). Od północy graniczy z Austrią, od wschodu i południa z regionem Wenecja Euganejska a od zachodu z Lombardią i Szwajcarią. W skład regionu wchodzą 2 prowincje: Trentino i Bolzano-Alto Adige (Bozen-Südtirol). Alto Adige jest najmniejszym obszarem uprawy winorośli we Włoszech, w skład którego wchodzi 7 podregionów DOC:
  • Alto Adige Merano, który odpowiada Merano i okolicy
  • Alto Adige Val Venosta, którego winnice znajdują się na zachód od Merano i na południe od Adige
  • Alto Adige Valle Isarco, między Varną i Fiè allo Sciliar
  • Alto Adige Bolzano w Bolzano
  • Alto Adige Oltradige, na zachód od ujścia rzeki Isarco w Adige i na północ od jeziora Caldaro, aż do Terlano
  • Alto Adige Bassa Atesina na południe od tego pierwszego (południowotyrolski szlak winny)
  • Alto Adige - obejmuje tereny pomiędzy wymienionymi obszarami i mikroregiony.

Geografia: 

Tyrol Południowy albo Górna Adyga (niem. Südtirol, wł. Alto Adige) – historyczna część Tyrolu położona na południe od głównej grani Alp, zamieszkana przez ludność tyrolską, włoską i ladyńską. Najważniejszym miastem, a zarazem stolicą prowincji jest Bolzano.

Szczepy: 

Odmiany białe (58%)

  • pinot grigio
  • gewürztraminer
  • pinot bianco
  • chardonnay
  • sauvignon
  • müller-thurgau
  • sylvaner
  • kerner
  • riesling
  • veltliner
Odmiany czerwone (42%)
  • schiava (odmiana autochtoniczna)
  • lagrein (odmiana autochtoniczna)
  • pinot noir
  • merlot
  • cabernet sauvignon
  • cabernet franc

Klimat: 

Alto Adige położona jest pomiędzy alpejską a śródziemnomorską strefą klimatyczną na wysokości od 200 do 1000 metrów nad poziomem morza (klimat śródziemnomorski - w wyższych partiach alpejski, z obszarem wiecznych śniegów na wysokości 2500-3000 metrów nad poziomem morza). Nad jeziorem Garda w południowo-wschodniej części regionu – klimat łagodny śródziemnomorski.

Historia: 

Uprawa winorośli była praktykowana już trzy tysiące lat temu i siega czasów epoki żelaza. Świadczą o tym znaleziska winorośli w Stufles blisko Bressanone oraz znaleziska archeologiczne z okresu 400 przed naszą erą. Prawdopodobnie najstarsze źródła pochodzą sprzed okresu panowania Rzymian - dotyczą wina produkowanego przez "lud" Reti (konfederacje alpejskich plemion, których język i kultura mogły wywodzić się, przynajmniej w części, z Etrusków . Od około 500 lat przed naszą erą zamieszkiwali oni centralną część dzisiejszej Szwajcarii, Tyrol w Austrii, regiony alpejskie północno-wschodnich Włoch i Niemcy na południe od Dunaju). Rzymska prowincja Raetia została nazwana imieniem tego ludu. Jest też wielce prawdopodobne, że Rzymianie nauczyli się od Reti konserwacji i transportu wina w drewnianych beczkach (według Pliniusza).

Po okresie rzymskim winnice przeszły pod opiekę biskupów a od XII wieku pod zarząd klasztorów z południowych Niemiec oraz arystokracji, a ogromny rozwój nastąpił pod koniec średniowiecza i podczas monarchii habsburskiej.

W XIX wieku, dzięki działaniom rodzin winiarskich, produkcja i sprzedaż wina utrzymywała się na wysokim poziomie a w XX wieku rozwinęła się działalnść spółdzielcza.

W XX wieku było też kilka krytycznych okresów: na początku z powodu filoksery, potem okres I wojny światowej, gdzie nastąpił podział tradycyjnych rynków (Austria, Węgry i Bawaria), a kolejny to wydarzenia II wojny światowej z póżniejszymi jej skutkami.

W latach osiemdziesiątych, wraz z masową produkcją, sektor wina się skonsolidował. Piwnice zmieniły strategię sprzedaży. Wytworzono więcej win jakościowych; aspekt ilościowy przeszedł na drugi plan i dziś nie ma już żadnej wartości. Decydujące znaczenie dla winiarstwa południowotyrolskiego miało rok 1971, rok powrotu do podziału i klasyfikacji obszarów winnych zgodnie z przepisami DOC. Sprawiło to, że niewielki obszar produkcji wina cieszy się do dziś bardzo dobrą reputacją.

(0)