Barika

Cava DO

 

Region/kraj: 

Katalonia, Hiszpania

Rodzaj: 

Apelacja klasy DO (Denominación de Origen) od 1986 roku.

Położenie: 

Wyjątkwą cechą tej apelacji jest rozproszenie terenów, na których uprawia się winorośl i wytwarza wino. Co prawda 95% pochodzi z regionu Penedès w Katalonii ale dopuszczone są także niektóre gminy z Aragonii, Kastylii i León, Navarry, Riochy i Walencji.

Szczepy: 

Najbardziej popularne szczepy wykorzystywane do produkcji wina Cava to:
  • macabeo
  • parellada
  • xarel·lo

Dopuszczone do kupażu

  • cabernet sauvignon
  • garnacha
  • monastrell
  • pinot noir
  • chardonnay
  • malvasia (subirat)

Historia: 

Katalońskie słowo "cava" oznacza jaskinię lub piwnicę. Jaskinie były używane we wczesnym okresie do przechowywania i starzenia wina. Natomiasat katalońscy winiarze oficjalnie przyjęli ten termin w 1970 roku, aby odróżnić swój produkt od francuskiego szampana.

Katalońskie wino musujące zostało po raz pierwszy wyprodukowane już w 1851 roku, a korzenie przemysłu winiarskiego można odnaleźć w podróżach Josepa Raventósa po Europie w latach sześćdziesiątych XIX wieku. Promował on wina spokojne z winnicy Codorníu. Jego wizyty w Szampanii wywołały zainteresowanie potencjałem hiszpańskiego wina produkowanego tą samą, tradycyjną metodą.

W latach siedemdziesiątych producenci wina Cava zapoczątkowali znaczący postęp technologiczny w produkcji wina musującego. Nastąpiło to wraz z wynalezieniem w 1968 roku gyropaletu (żyropalety), dużego zmechanizowanego urządzenia, które zastąpiło ręczne obracanie i przechylanie butelek, celem spłynięcia osadów do szyjki butelki, przed ostatecznym butelkowaniem.

Większość win musujących wytwarzanych tradycyjną metodą, w tym większość szampanów, jest obecnie produkowana przy użyciu gyropaletów. Metoda ręczna jest nadal stosowana w przypadku niektórych win wysokiej klasy. Brak oznaczenia pochodzenia wina musującego świadczy o sztucznym nasycaniu CO2 i dotyczy najniższej jakości wina.

Inne: 

Wino Cava może być białe i różowe. Kolejnym podziałem jest czas starzenia (dojrzewania), który wynosi od 9 do 36 miesięcy w butelce i odpowiednio jest to: Jove, Reserva, Gran Reserva. Na butelkach jest też umieszczona informacja o wytrawności czyli zawartość cukru resztkowego po zakończonej fermentecji:
  • Brut Nature - do 3 gramów na litr.
  • Extra Brut - do 6 gramów na litr.
  • Brut - do 12 gramów na litrl.
  • Semi Seco pomiędzy 12 a 17 gramów na litr.

Wino Cava musi być produkowane metodą tradycyjną, tak zwaną szampańską. Jest to wtórna fermentacja w butelce zainicjowaną dodatkiem drożdży i cukru do wina bazowego, celm uzyskania CO2 (w przypadku Prosecco jest to metoda Charmata - fermentacji w stalowych zbiornikach).

Obecnie wino Cava jest określone przez prawo jako "Gatunkowe Wino Musujące Produkowane w Wyznaczonym Regionie" - "Vino Espumoso de Calidad Producido en una Región Determinada", w skrócie "VECPRD".

(0)