Conca de Barberà DO
Region/kraj:
Katalonia, HiszpaniaRodzaj:
Apelacja klasyPołożenie:
Obszar apelacji obejmuje doliny rzek Francolí i Anguera w centralnej Katalonii, w północnej części prowincji Tarragona.Większość winnic zlokalizowana jest wokół historycznego miasta Montblanc. Apelacja obejmuje w sumie 14 gmin: Barberà de la Conca, Blancafort, Conesa, L’Espluga de Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí oraz Poblet.
Szczepy:
Dopuszczone przez Radę Regulacyjną apelacji tradycyjne i zagraniczne odmiany winorośli.Białe
- macabeo (tradycyjna)
- parellada (tradycyjna)
- chardonnay (zagraniczna)
Czerwone
- garnacha (tradycyjna)
- trepat(tradycyjna)
- tempranillo, znane lokalnie jako ull de llebre (tradycyjna)
- cabernet sauvignon (zagraniczna)
- merlot (zagraniczna)
- pinot noir (zagraniczna)
- syrah (zagraniczna)
Białe odmiany stanowią około dwóch trzecich zasadzonych winorośli.
Klimat:
Klimat jest umiarkowany śródziemnomorski, z gorącymi latem i stosunkowo mroźnymi zimami. Średnia roczna temperatura wynosi 14°C, latem maksimum 35°C, a zimą -6°C. Wiosną, dla winnic położonych wyżej, istnieje ryzyko przymrozków. Opady występują głównie jesienią, a średnia roczna wynosi około 500 milimetrów.Pasma górskie chronią obszar przed wiatrem, podczas gdy na dużej wysokości lata nie są zbyt gorące. Wilgotność jest nieco wyższa niż w sąsiednich
Gleby:
Większość winnic jest zlokalizowana na glebach ciemnych, wapiennych, dość luźnych i ubogich w materię organiczną. Natomiast u podnóża wzgórza Sierra de Prades można znaleźć łupki.Historia:
Historia produkcja wina sięga czasów starożytnych Rzymian, ale do czasu panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim prawie zniknęła z obszaru Conca de Barberà. Podobnie jak w wielu innych regionach Hiszpanii produkcja wina rozpoczęła się ponownie dzięki wpływom klasztorów powstałych w średniowieczu. W tym przypadku ogromne znaczenie miał klasztor Santa Maria de Poblet w pobliżu Montblanc, które było wtedy trzecim co do wielkości miastem Katalonii. WOkres od końca
Pojawienie się wirusa filoksery pod koniec
Inne:
Starsze winorośle rosną jako niskie krzewy zwane en vaso. Ostatnio, w celu zwiększenia produkcji, nowe nasadzenia są na kratach (en espaldera).Gęstość sadzenia wynosi około 2000 – 2500 winorośli na hektar, chociaż maksymalna dopuszczalna gęstość wynosi 4500 winorośli na hektar.