Montsant DO
Region/kraj:
Katalonia, HiszpaniaRodzaj:
Apelcja klasyPołożenie:
Obecnie apelacja Montsant
Montsant bierze swoją nazwę od gór Montsant i prawie całkowicie otacza bardziej znany Priorat
Geografia:
Winnice położone są na wysokości od 200 do 700 metrów nad poziomem morza. Wysokość wzrasta w kierunku Serra de Montalt na południowym zachodzie i w kierunku Serra de Montsant na północnym zachodzie. Występuje tu duży stopień zmienności od małej, stosunkowo płaskiej równiny wokół Falset i Marçà do wysoko położonej wioski La Figuera, która znajduje się na zboczu góry na wysokości 575 metrów nad poziomem morza.Szczepy:
Dopuszczone odmiany winorośliBiałe
- chardonnay
- white grenache
- macabeo
- muscat blanc à petits grains
- parellada
- xarel·lo
Czerwone
- cabernet sauvignon
- carignan
- grenache
- "hairy" grenache
- merlot
- mourvèdre
- red picapoll
- syrah
- tempranillo
Klimat:
Uwarunkowania klimatyczne są typowe dla północnej strefy basenu Morza Środziemnego z wpływami kontynentalnymi. Lata są suche, a opady występują głownie jesienią. Średnio, rocznie to około 650 milimetrów, a ryzyko gradu i mrozu jest niewielkie.Gleby:
Na obszarze objętym przepisami apelacj MontsantHistoria:
Wcześniej obszar Montsant ten był podstrefą Falset z TarragonyInne:
Głównym stylem Montsant są mocne czerwone wina, które mogą być podobne do win z Prioratu, gdy są zrobione ze starych krzewów winorośli grenache i carignan. Produkcja obejmuje również wina białe, wina różowe, słodkie czerwone i wina typu vi ranci wykonane przy użyciu systemu Solera czyli mieszania starych i młodych win celem utrzymania jakości i powtarzlności, niezależnie od warunków pogodowych w danych rocznikach.Pod auspicjami apelacji region odnotował szybki wzrost, począwszy od 28 oficjalnych piwnic w 2002 roku do 57 obecnie. Około 94% produkcji to wino czerwone z czego 62% jest eksportowane, 28% spożywane w Katalonii, a 10% sprzedawane w pozostałej częsci Hiszpanii.