Barika

Montsant DO

 

Region/kraj: 

Katalonia, Hiszpania

Rodzaj: 

Apelcja klasy DO (Denominación de Originen) od 2001 roku.

Położenie: 

Obecnie apelacja Montsant DO obejmuje około 1 857 hektarów winnic znajdujących się w prowincji Tarragona w Katalonii i obejmuje 12 gmin. Tereny rozciągają się wzdłuż zboczy górskich, pośród gajów oliwnych, lasów i skalistych odkrywek. Nazwa obejmuje obszar Priorat comarca, który nie jest częścią DOQ Priorat, a także część sąsiedniej comarca Ribera d'Ebre. Łącznie obejmuje 17 wiosek: La Bisbal de Falset, Cabacés, Capçanes, Cornudella de Montsant, La Figuera, els Guiamets, Marçà, Margalef, El Masroig, Pradell de la Teixeta, La Torre de Fontaubella, Ulldemolins wraz z częscią Falset, Garcia, El Molar, Móra la Nova i Tivissa, w tym wsie Darmós i La Serra d'Almos.

Montsant bierze swoją nazwę od gór Montsant i prawie całkowicie otacza bardziej znany Priorat (DOQ).

Geografia: 

Winnice położone są na wysokości od 200 do 700 metrów nad poziomem morza. Wysokość wzrasta w kierunku Serra de Montalt na południowym zachodzie i w kierunku Serra de Montsant na północnym zachodzie. Występuje tu duży stopień zmienności od małej, stosunkowo płaskiej równiny wokół Falset i Marçà do wysoko położonej wioski La Figuera, która znajduje się na zboczu góry na wysokości 575 metrów nad poziomem morza.

Szczepy: 

Dopuszczone odmiany winorośli

Białe

  • chardonnay
  • white grenache
  • macabeo
  • muscat blanc à petits grains
  • parellada
  • xarel·lo

Czerwone

  • cabernet sauvignon
  • carignan
  • grenache
  • "hairy" grenache
  • merlot
  • mourvèdre
  • red picapoll
  • syrah
  • tempranillo

Klimat: 

Uwarunkowania klimatyczne są typowe dla północnej strefy basenu Morza Środziemnego z wpływami kontynentalnymi. Lata są suche, a opady występują głownie jesienią. Średnio, rocznie to około 650 milimetrów, a ryzyko gradu i mrozu jest niewielkie.

Gleby: 

Na obszarze objętym przepisami apelacj Montsant DO występują głównie trzy typy gleb: glina kredowa, piasek granitowy i łupek.

Historia: 

Wcześniej obszar Montsant ten był podstrefą Falset z Tarragony (DO) i został utworzony jako oddzielna DO na początku 2000 roku. Zatwierdzenie regionalne nastąpiło w roku 2001, a od 2002 wina były sprzedawane jako Montsant, a nie Tarragona.

Inne: 

Głównym stylem Montsant są mocne czerwone wina, które mogą być podobne do win z Prioratu, gdy są zrobione ze starych krzewów winorośli grenache i carignan. Produkcja obejmuje również wina białe, wina różowe, słodkie czerwone i wina typu vi ranci wykonane przy użyciu systemu Solera czyli mieszania starych i młodych win celem utrzymania jakości i powtarzlności, niezależnie od warunków pogodowych w danych rocznikach.

Pod auspicjami apelacji region odnotował szybki wzrost, począwszy od 28 oficjalnych piwnic w 2002 roku do 57 obecnie. Około 94% produkcji to wino czerwone z czego 62% jest eksportowane, 28% spożywane w Katalonii, a 10% sprzedawane w pozostałej częsci Hiszpanii.