Barika

Pla de Bages DO

 

Region/kraj: 

Katalonia, Hiszpania

Rodzaj: 

Apelacja klasy DO (Denominación de Origen).

Położenie: 

Apelacja jest położona w prowincji Barcelona w Katalonii. Jest to najmłodsza apelacja klasy DO w Hiszpanii. Swój status uzyskała dopiero w 1995 roku. Jest też zarazem najmniejszą apelacją w Hiszpanii. Swoją powierznią obejmuje tylko 600 hektarów ziemi.

Geografia: 

Winnice znajdują się głównie w dolinach rzeki Llobregat i jej dopływów. Jest to druga pod względem wielkości rzeka w Katalonii, która ma swoje źródło wysoko w Pirenejach a jej ujście znajduje w Morzu Śródziemnym.

Szczepy: 

Tradycyjnymi lokalnymi odmianami winogron dopuszczonymi zgodnie z zasadami apelacji są:

Czerwone

  • Grenache - lokalna nazawa Garnatxa
  • Tempranillo - lokalna nazwa Ull de Llebre

Białe

  • Picapoll
  • Dozwolone są także odminay: macabeo, parellada i chardonnay dla białych oraz cabernet sauvignon, merlot i syrah dla czerwonych.

Klimat: 

Klimat jest śródziemnomorski z silnymi wpływami kontynentalnymi ze względu na położenie w głębi lądu, dość daleko od morza. Wilgotność jest niższa, lata cieplejsze, a zimy chłodniejsze niż w innych regionach produkujących wino w Katalonii. Średnia roczna temperatura wynosi 13°C (maks. 35°C latem, -5°C zimą). Występują znaczne różnice temperatur między dniem i nocą. Średnie roczne opady wynoszą od 500 mm do 600 mm.

Gleby: 

Istnieją dwa różne rodzaje gleby w dwóch dobrze określonych topografiach:
  • "Centralny basen" (Pla de Bages) z gliniastymi i marglowymi glebami na wysokości 200 metrów nad poziomem morza
  • "Obszar peryferyjny" (Alt Bages, „Upper Bages”), na którym dominuje gleba marglowa i wapienna o wysokiej zawartości węglanów. Średnia wysokość nad poziomem morza to 500 metrów.

Historia: 

Nazwa apelacji Bages prawdopodobnie wywodzi się od nazwy starożytnego rzymskiego miasta Bacassis, znajdującego się w okolicy. Według niezidentyfikowanego średniowiecznego dokumentu z byłego benedyktyńskiego klasztoru Sant Benet, rzymskie miasto nazwano na cześć Bachusa, rzymskiego boga wina.

Produkcja na tym obszarze została przerwana na prawie sto lat po wybuchu zarazy filoksery pod koniec XIX wieku.

Inne: 

W regionie występuje stary i nowy sposób uprawy winorośli. Nowe winnice sadzi się na kratach (en espaldera), aby umożliwić mechanizację działań w winnicach. Dopuszczalna gęstość zasadzenia to od 2000 do 4500 winorośli na hektar, w zależności od terenu. Większość produkcji winogron przeznaczona jest do białych lub różowych win musujących o nazwie Cava.
(0)