Barika

Rioja DOC

 

Region/kraj: 

La Rioja, Hiszpania

Rodzaj: 

Apelacja klasy DOC (Denominación de Origen Calificada) od 1991 roku dla win produkowanych w La Rioja oraz w części prowincji Nawarra i baskijskiej Álava, pod warunkem, że spełnią wysokie wymagania jakościowe. Jest to najwyższa klasa apelacji.

Wyjątkowa regulacja w regionie przewiduje, że koszt winogron użytych do produkcji wina Rioja musi przekraczać o co najmniej 200% średnią krajową z winogron używanych we wszystkich winach hiszpańskich.

Położenie: 

Obszar Rioja położony jest na południe od gór Kantabryjskich, które chronią winnice przed ostryni, północnymi wiatrami i rozciąga się wzdłuż rzeki Ebro.

Strefy regionu Rioja DOC:

  • Rioja Alta położona na zachodnim krańcu regionu i na wyższych wysokościach, jest znana z wina w stylu »starego świata«. Wyższa wysokość odpowiada krótszemu okresowi wegetacji, wino jest aromatyczne i lżejsze na podniebieniu.
  • Rioja Alavesa pomimo podobnego klimatu jak region Alta, Rioja Alavesa produkuje wina o pełniejszym ciele i wyższej kwasowości. Winnice w tym regionie mają niską gęstość winorośli z dużymi odstępami między rzędami. Wynika to ze stosunkowo złych warunków glebowych, w których winorośle potrzebują większej odległości od siebie i mniejszej konkurencji w zakresie składników odżywczych.
  • Rioja Baja w przeciwieństwie do bardziej kontynentalnego klimatu Alta i Alavesa, jest pod silnym wpływem klimatu śródziemnomorskiego, co czyni ten obszar najcieplejszym i najbardziej suchym z Rioja. W miesiącach letnich susza może być znaczącym zagrożeniem związanym z uprawami winorośli (od końca lat 90 dozwolone jest nawadnianie). Temperatury latem osiągają zazwyczaj 35°C. Pewna liczba winnic znajduje się w pobliżu Navarry, ale wino produkowane z tych winogron należy do apelacji Rioja. W przeciwieństwie do typowo jasnego wina Rioja, wina Baja są bardzo intensywne i mogą zawierać dużo alkoholu (niektóre do 18%). Zazwyczaj nie mają zbyt dużej kwasowości ani aromatu i są zwykle używane jako składniki mieszanki z winami z innych części Rioja.

Geografia: 

Większa część Rioja leży na płaskowyżu, na wysokośći około 460 metrów nad poziomem morza.

Szczepy: 

Czerwone

  • tempranillo
  • garnacha tinta
  • graciano
  • mazuelo

Typowa mieszanka czerwonego wina składa się w przybliżeniu z 60% tempranillo i do 20% garnacha, z dużo mniejszymi proporcjami mazuelo i graciano. Każda z odmian nadaje winu unikalny charakter, na przykład tempranillo, to podbudowa smaku z potencjałem dojrzewania wina, garnacha daje ciało i alkohol, mazuelo aromaty przyprawowe a graciano dodatkowe aromaty. Niektóre plantacje otrzymały specjalną dyspensę, aby włączyć cabernet sauvignon do mieszanki.

Białe

  • viura (macabeo)
  • malvasią
  • garnacha blanca

Tak jak w przypadku odmian czerwonych swój udział w delikatnym, owocowym smaku ma viura, ciała nadaje garnacha blanca a malvasía aromatu.

Inne: 

Klasyfikacja win czerwonych w Rioja DOC:

  • Rioja, bez dodatkowych oznaczeń, jest najmłodsza, spędza mniej niż rok w beczce dębowej.
  • Crianza jest starzona przez co najmniej dwa lata, z których co najmniej jeden był w dębie.
  • Reserva jest leżakowana przez co najmniej trzy lata, z czego co najmniej rok w dębie.
  • Gran Reserva co najmniej dwa lata w dębie i trzy lata w butelce.

Wina Reserva i Gran Reserva niekoniecznie są produkowane każdego roku. Wytwarzane są również wina w stylu semi-crianza. To te, które spędziły kilka miesięcy beczce, ale nie na tyle, by można je było nazwać pełnymi Crianzami. Mają ozanczenie Consejo, które może pojawić się na przedniej etykiecie, znajdować się na szyjce butelki lub na kontretykiecie w formie znaczka.

Wina Rioja są zwykle mieszanką różnych odmian winorośli i mogą być czerwone (tinto), białe (blanco) lub różowe (rosado). La Rioja ma łącznie 57 000 hektarów uprawnych, co daje 250 milionów litrów wina rocznie, z czego 85% czerwonych.

Niektóre z najbardziej poszukiwanych winogron pochodzą z winnic położonych na glebie wapiennej i pisakowcach, które dysponują starymi krzewami. Głównie w regionach Alavesa i Alta. 40-letnie, stare winorośla są cenione ze względu na niskie plony i bardziej skoncentrowane smaki.

(0)