Barika

Sancerre AOC

 

Region/kraj: 

Dolina Loary, Francja

Rodzaj: 

Apelacja klasy AOC (Appellation d'origine contrôlée) dla win produkowanych na obszarze Sancerre (miasto i region) we wschodniej części doliny Loary, na południowy wschód od Orleanu. Apelacja dotyczy win białych (od 1936 roku) i czerwonych (od 1959 roku).

Położenie: 

Apelacja obejmuje prawie cały lewy brzeg Loary. Sancerre AOC jest cięścią "centralnych winnic" Francji, z racji swojego położenia w centum Francji. Wraz z sąsiednim Pouilly-Fumé region stanowi najbardziej wysunięte na wschód przedłużenie Doliny Loary, 483 kilometry od wybrzeża Atlantyku.

Od 2006 roku obszar apelacji obejmuje 2600 hektarów. Należą do niego gminy: Bannay, Bué, Crézancy, Menetou-Râtel, Ménétréol, Montigny, Saint-Satur, Sainte-Gemme, Sancerre, Sury-en-Vaux, Thauvenay, Veaugues, Verdigny i Vinon

Geografia: 

Większość winnic posadzonych na wzgórzach wokół Sancerre znajduje się na południowych stokach na wysokościach od 200–400 metrów nad poziomem morza.

Szczepy: 

Białe

  • Sauvignon blanc (80% nasadzeń)
    Czerwone
  • Pinot noir (20% nasadzeń)

Klimat: 

Kontynentalny z krótkimi, gorącymi latami i długimi, mroźnymi zimami. Jako chłodny region klimatu kontynentalnego, jednym z głównych zagrożeń związanych z uprawą winorośli w Sancerre są wiosenne przymrozki. Przez większą część sezonu wegetacyjnego pobliska rzeka Loara na wschodzie i las na zachodzie pomagają utrzymać umiarkowane temperatury.

W chłodniejszych rocznikach hodowcy mogą potrzebować dodatkowych działań związanych ze zrywaniem liści i opadaniem pąków, aby przerzedzić baldachim i wyprodukować bardziej skoncentrowane winogrona.

Gleby: 

Występują głównie trzy rodzaje gleb i co za tym idzie trzy różne style win:
  • zachodni koniec regionu: gliny i wapienie, wokół wioski Chavignol (uważanej za cru regionu) występuję margle z Górnej Jury - dają wina pełne ciała,
  • poruszając się od zachodu w kierunku miasta Sancerre: żwir zmieszany z wapieniem - dają wina lekkie, aromatyczne,
  • tereny wokół miasta Sancerre - występują złoża krzemienia (zawnego także silex) - tu otrzymujemy wina minerlane, aromatyczne z najdłuższym potencjałem starzenia się.

Historia: 

Region był prawdopodobnie wykorzystywany do produkcji wina już przez Rzymian. Sugerują to pozostałości rzymskich zabudoawń oraz wyjątkowe warunki glebowe, geograficzne (nasłonecznione wzgórza) i położenie wokół żeglownej rzeki. W póżniejszym okersie region był powiązany z Księstwem Burgundii, które mogło odegrać rolę we wprowadzeniu winorośli pinot noir. Położenie w centarlnej Francji i rozwój kolei w XIX wieku przyczynił się do szybkiego rozwoju regionu. Rozwój ów został gwałtownie powstrzymany przez pojawienie się pod koniec XIX wieku epidemii filoksery, która zdewastowała obszar, niszcząc większość winnic regionu. Nowe nasadzenia były już robione na odpornych na chorobę podkładkach amerykańskich z pomocą szczepu sauvignon blanc (szczep gamay wyginął i źle się później przyjmował, podczas gdy pinot noir przetrwał). Rozkwit sauvignon nastąpił po II Wojnie Światowej, gdy głównym odbiorcą był Paryż. Pod koniec lat siedemdziesiątych wino zyskało miano eleganckiego i dobrze komponującego się do jedzenia. Pojawiło sie w kartach najlepszych parsyskich i światowych restauracji. Renoma wina Sanccere trwa nieprzerwanie do dzisaj, pozwalając się nam ciszyć różnymi stylami z tego samego regionu.
(0)