Barika

Valencia DO

 

Region/kraj: 

Hiszpania, Walencja

Rodzaj: 

Apelacja klasy DO (Denominación de Origen).

Położenie: 

Region położony jest w Autonomicznej Wspólnocie Walencji.

Podstrefy

  • Valentino - jest największą, położoną na północny zachód, a jej winnice łagodnie wznoszą się w górę od przybrzeżnej równiny w kierunku wnętrza prowincji.
  • Alto Turia - podstrefa ta zlokalizowana jest na zachód od Valentino, położona nawysokości od 700 do 1100 metrów nad poziomem morza i charakteryzuje się piaszczystymi glebami.
  • Moscatel - znajduje się przy zachodniej granicy Walencji, a winnice wznoszą się z poziomu morza na wysokość 100 metrów.
  • Clariano - podstrefa Clariano położona jest na południu, dalej od pozostałych trzech podstref i blisko miejscowości Játiva i Gandía.

Szczepy: 

Dopuszczone są odmiany w ramach apelacji.

Białe

  • merseguera - najbardziej charakterystyczną biała odmiana w regionie
  • malvasía
  • pedro ximénez
  • moscatel romano
  • planta fina
  • macabeo
  • chardonnay
  • lanta nova
  • tortosí
  • verdil
  • sauvignon blanc
  • sémillon

Czerwone

  • monastrell
  • garnacha tintorera
  • garnacha tinta
  • cabernet sauvignon
  • pinot noir
  • merlot
  • forcayat
  • bobal
  • syrah

Klimat: 

Klimat w Walencji sprzyja produkcji win mocnych, potężnych, tanicznych z silnymi nutami ciemnych owoców. Temperatury dochodzą do 30°C, aczkolwiek maksymalna temperatura latem może osiągnąć ponad 40°C, natomiast zimą może spaść do -5°C.

Niektóre obszary są sklasyfikowane jako suche lub półpustynne, chociaż gwałtowne burze występują często latem i jesienią. Z tego względu Rada Regulacyjna DO zezwoliła na nawadnianie kropelkowe winnic.

Gleby: 

Gleby pochodzą z okresu miocenu i czwartorzędu. Na niskich wysokościach przeważnie są fluwialne, urodzajne; wapienne na wyższych a na pośrednich piaszczyste, a zatem nie powodujące problemów drenażowych.

Historia: 

Historia uprawy winorośli i produkcji wina na tym terenie sięga kilku tysięcy lat wstecz. Potwierdzają to znaleziska archeologiczne, w tym artefakty odkryte w grobach neolitycznych, zawierające pozostałości winogron. Pierwsze znane zapiski dotyczące wina pochodzą z II wieku przed naszą erą.

Inne: 

Czas dojrzewania wina w Walencji jest krótszy niż w innych hiszpańskich regionach ze względu na warunki klimatyczne, w których skrajne zmiany temperatury w ciągu dnia przyspieszają proces starzenia. Wina Gran Reserva pozostają w beczkach nie dłużej niż 9 miesięcy, pozostałe Reseva i Crianza proporcjonalnie krócej.

W 1995 roku podpisano umowę, która zalegalizowała tradycję dodawania winogron szczepu bobal z sąsiedniej apelacji Utiel-Requena DO, w celu nadania ciała i aromatu winom z Walencji.

(0)