Valencia DO
Region/kraj:
Hiszpania, WalencjaRodzaj:
Apelacja klasyPołożenie:
Region położony jest w Autonomicznej Wspólnocie Walencji.Podstrefy
- Valentino - jest największą, położoną na północny zachód, a jej winnice łagodnie wznoszą się w górę od przybrzeżnej równiny w kierunku wnętrza prowincji.
- Alto Turia - podstrefa ta zlokalizowana jest na zachód od Valentino, położona nawysokości od 700 do 1100 metrów nad poziomem morza i charakteryzuje się piaszczystymi glebami.
- Moscatel - znajduje się przy zachodniej granicy Walencji, a winnice wznoszą się z poziomu morza na wysokość 100 metrów.
- Clariano - podstrefa Clariano położona jest na południu, dalej od pozostałych trzech podstref i blisko miejscowości Játiva i Gandía.
Szczepy:
Dopuszczone są odmiany w ramach apelacji.Białe
- merseguera - najbardziej charakterystyczną biała odmiana w regionie
- malvasía
- pedro ximénez
- moscatel romano
- planta fina
- macabeo
- chardonnay
- lanta nova
- tortosí
- verdil
- sauvignon blanc
- sémillon
Czerwone
- monastrell
- garnacha tintorera
- garnacha tinta
- cabernet sauvignon
- pinot noir
- merlot
- forcayat
- bobal
- syrah
Klimat:
Klimat w Walencji sprzyja produkcji win mocnych, potężnych, tanicznych z silnymi nutami ciemnych owoców. Temperatury dochodzą do 30°C, aczkolwiek maksymalna temperatura latem może osiągnąć ponad 40°C, natomiast zimą może spaść do -5°C.Niektóre obszary są sklasyfikowane jako suche lub półpustynne, chociaż gwałtowne burze występują często latem i jesienią. Z tego względu Rada Regulacyjna
Gleby:
Gleby pochodzą z okresu miocenu i czwartorzędu. Na niskich wysokościach przeważnie są fluwialne, urodzajne; wapienne na wyższych a na pośrednich piaszczyste, a zatem nie powodujące problemów drenażowych.Historia:
Historia uprawy winorośli i produkcji wina na tym terenie sięga kilku tysięcy lat wstecz. Potwierdzają to znaleziska archeologiczne, w tym artefakty odkryte w grobach neolitycznych, zawierające pozostałości winogron. Pierwsze znane zapiski dotyczące wina pochodzą z II wieku przed naszą erą.Inne:
Czas dojrzewania wina w Walencji jest krótszy niż w innych hiszpańskich regionach ze względu na warunki klimatyczne, w których skrajne zmiany temperatury w ciągu dnia przyspieszają proces starzenia. Wina Gran Reserva pozostają w beczkach nie dłużej niż 9 miesięcy, pozostałe Reseva i Crianza proporcjonalnie krócej.W 1995 roku podpisano umowę, która zalegalizowała tradycję dodawania winogron szczepu bobal z sąsiedniej apelacji Utiel-Requena