Barika

Valpolicella Ripasso DOC

 

Region/kraj: 

Wenecja Euganejska, Włochy

Rodzaj: 

Apelacja klasy DOC (Denominazione di Origine Controllata) w 2010 roku z istniejącego DOC Valpolicella.

Apelacja obejmuje dwie podstrefy

  • Classico
  • Valpantena

Ostatnia modyfikacja zasad była 2 sierpnia 2019 roku.

Szczepy: 

Dopuszczone główne odmiany winorośli w winie Valpolicella Ripasso (45%-95%):
  • corvina
  • corvinone
Pozostałe dopuszczone odmiany mogą mieć swój udział w winie Valpolicella Ripasso nie większy niż 30% na następujących zasadach: 45–95% Corvina i/lub Corvinone; 5–30% Rondinella; maksymalnie 25% OARG (other authorized red grapes), z których żadna pojedyncza odmiana nie może przekroczyć 10%, a wszystkie połączone odmiany aromatyczne nie mogą przekroczyć 10%.

Inne: 

Klasy wina
  • Rosso
  • Superiore

Istotne zasady produkcji: Ripasso powstaje przez połączenie gotowego wina - Valpolicella DOC (zazwyczaj Valpolicella Superiore) - z odsączonymi, ale wciąż fermentującymi nieprasowanymi skórkami pozostałymi po Amarone della Valpolicella DOCG lub Recioto della Valpolicella DOCG. Następnie umieszcza się zmieszane wino w oddzielnym pojemniku w celu uzyskania drugiej fermentacji trwającej minimum 3 dni. Proces ten dodaje oryginalności, bogactwa i głębi winu Valpolicella i nosi nazwę Ripasso. Minimalny poziom alkoholu: 12,5%. Starzenie: minimum 1 rok.

(0)