Barika
 |   | 

 



(0)

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

 

Region/kraj: 

Toskania, Włochy

Rodzaj: 

Apelacja klasy DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) od 1980 roku.

Położenie: 

Tereny apelacji obejmują okręg Montepulciano (miejscowość i gmina) w regionie Toskania, w prowincji Siena.

Geografia: 

Miasto Montepulciano położone jest na wzgórzu, na wysokości około 600 metrów nad poziomem morza. Tereny otaczające miasto jak i cała gmina położona jest na wysokośći od 254 do 706 metrów.

Szczepy: 

Zasady apelacji określają minimalną zawartość podstawowego szczepu (sangiovese) oraz odmiany jako uzupełnienie i nadanie indywidualnego charakteru dla Vino Nobile di Montepulciano (nie mylić z montepulciano d'Abruzzo).

Dopuszczone odmiany winorośli

  • sangiovese - minimum 70% (podstawowy szczep, a dokoładniej jego klon o nazwie prugnolo gentile)
  • canaiolo nero - jako uzupełninie w ilości od 10% do 20%
  • pozostałe lokalne czerwne odmiany winorośli w ilości do 20%
  • białe odmiany do maksymalnie 10%

Klimat: 

Klimat Montepulciano jest klimatem śródziemnomorskim, umiarkowanie ciepłym. Ogromny wpływ na region ma też ukształtowanie terenu i wyskość nad poziomem morza. Średnia roczna temperatura wynosi około 12 stopni, a suma rocznych opadów to około 700 milimetrów rocznie. Najsuchszym miesiącem jest lipiec, a z kolei najwięcej opadów należy się spodziewać w listopadzie.

Gleby: 

Występujące gleby w Montepulciano są charakterystyczne dla terenów Toskanii. Głównie są to gleby osadowe, z dodatkiem piasku i gliny, powstałe ze skał wulkanicznych i wapiennych. Uważane są za idealne do uprawiania winorośli.

Historia: 

Pierwsze dostępne zapiski o uprawie winorośli pochodzą z VIII wieku, kolejne z XIV wieku określają już ogólne zasady handlu winem na terench Montepulciano.

Do początku XX wieku wino ze szczepu sangiovese było nazywane Vino rosso scelto di Montepulciano. Dzisiejszą nazwę Vino di nobile Montepulciano wymyślił Adamo Fanetti (winiarz, który jako pierwszy powrócił do starożytnych, regionalnych metod produkcji wina), uważając że produkowane przez niego wino zasługuję na nazwę nobile czyli szlachetny.

Wino Fanteti'ego odniosło ogromny sukces na targach w Siennie w 1931 roku. Wiele firm produkujących do tej pory Chianti zapragnęło uczestniczyć w jego sukcesie, tym samym wytwarzjąc słynne już Nobile.

Od lat trzydziestych XX wieku rozpoczą się nieprzerwnay do dzisiaj trend na wysokojakościowe wino z Montepul]ciano. Powsatające spółdzielnie z czasem doprowadziły do uzyskania apelacji wina Nobilez regionu Montepulciano. Pierwszej jako DOC w 1966 roku i najwyższej - DOCG w 1980 - jednej z czterech w Toskanii.

Inne: 

Starzenie wina Vino Nobile di Montepulciano - podział:
  • "podstawowe" - musi spędzić minimum dwa lata w beczce i mieć zawartość alkoholu minimum 12,5%
  • riserva - minimum trzy lata w beczce, a zawartość alkoholu musi wynosić minimum 13%
  • riserva speciale - czas leżakowania w beczce to przynajmniej cztery lata.
(0)