O cydrze
Cydr powstaje podobnie do wina: sok jest wyciskany i fermentowany. Ale moc (zawartość alkoholu) ma podobną do piwa: około 5%.
Mimo tego, że cydr jest napojem alkoholowym, ma dosć istotne własności prozdrowotne: wykazuje silne działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające), a także jest źródłem potasu (związku poprawiającego pracę mięśni).
Cydr pije się tak jak piwo: schłodzony. Można używać podobnych szklanek czy kufli.
Cydry rzemieślnicze
Sicero to cydrowa, rustykalna podróż w pomologiczną przeszłość. Cesarz Wilhelm, Grochówka, Pepina Ribstona, Landsberska, to tylko niektóre z dawnych i rzadko dziś spotykanych w Polsce odmian jabłek, z których powstał ten cydr. Rosną one w starym, pięknym sadzie założonym w latach 30-tych
Brettus (alias Dr Solfernus) powstaje z dawnych odmian jabłek. Pierwszy cydr z Ignacowa, którego źródłem jest spontaniczna fermentacja. Trochę dziki i rustykalny, bardzo esencjonalny.
Cydrownia: Ignaców Alkohol: 7% Rocznik: 2016 Rodzaj: spontaniczna fermentacja Pojemność: 0,75 l Cena: 23,-Czarny Ignac to seria wytrawnych cydrów, które powstały z dawnych, a często bardzo dawnych i prawie już zapomnianych odmian, rosnących w starym sadzie, niedaleko Ignacowa. Pierwsze jabłonie zostały w nim posadzone w latach trzydziestych
CYDROWNIE
Ignaców

Gospodarstwo sadownicze w Ignacowie działa zgodnie z rzemieślniczą formułą produkcji cydru: jesienią z dojrzałych jabłek odpowiednich odmian, tłoczy się sok, który następnie poddaje się fermentacji. Zimą i wiosną młody cydr dojrzewa. Koncentraty soku, aromaty i barwniki nie są używane.