Barika

O cydrze

Cydr powstaje podobnie do wina: sok jest wyciskany i fermentowany. Ale moc (zawartość alkoholu) ma podobną do piwa: około 5%.

Mimo tego, że cydr jest napojem alkoholowym, ma dosć istotne własności prozdrowotne: wykazuje silne działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające), a także jest źródłem potasu (związku poprawiającego pracę mięśni).

Cydr pije się tak jak piwo: schłodzony. Można używać podobnych szklanek czy kufli.


Cydry rzemieślnicze

Sicero

Sicero

Sicero to cydrowa, rustykalna podróż w pomologiczną przeszłość. Cesarz Wilhelm, Grochówka, Pepina Ribstona, Landsberska, to tylko niektóre z dawnych i rzadko dziś spotykanych w Polsce odmian jabłek, z których powstał ten cydr. Rosną one w starym, pięknym sadzie założonym w latach 30-tych XX wieku niedaleko Ignacowa, wsi w powiecie grójeckim, największym sadowniczym zagłębiu Europy.

Cydrownia: Ignaców
Alkohol: 7%
Rocznik: 2016
Rodzaj: półwytrawny
Pojemność: 0,5 l
Cena: 13,-

Brettus

Brettus

Brettus (alias Dr Solfernus) powstaje z dawnych odmian jabłek. Pierwszy cydr z Ignacowa, którego źródłem jest spontaniczna fermentacja. Trochę dziki i rustykalny, bardzo esencjonalny.

Cydrownia: Ignaców
Alkohol: 7%
Rocznik: 2016
Rodzaj: spontaniczna fermentacja
Pojemność: 0,75 l
Cena: 23,-

Czarny Ignac

Czarny Ignac

Czarny Ignac to seria wytrawnych cydrów, które powstały z dawnych, a często bardzo dawnych i prawie już zapomnianych odmian, rosnących w starym sadzie, niedaleko Ignacowa. Pierwsze jabłonie zostały w nim posadzone w latach trzydziestych XX wieku. Cydry dojrzewają w butelce, mają naturalne musowanie i nie są pasteryzowane.

Cydrownia: Ignaców
Alkohol: 7,5%
Rocznik: 2017
Rodzaj: wytrawny
Pojemność: 0,75 l
Cena: 37,-

CYDROWNIE

Ignaców

Ignaców

Gospodarstwo sadownicze w Ignacowie działa zgodnie z rzemieślniczą formułą produkcji cydru: jesienią z dojrzałych jabłek odpowiednich odmian, tłoczy się sok, który następnie poddaje się fermentacji. Zimą i wiosną młody cydr dojrzewa. Koncentraty soku, aromaty i barwniki nie są używane.