Barika

Alphonse Mellot

Źródło: mellot.com

 

Region i kraj: 

Dolina Loary, Francja

 

Winnica została założona przeszło 100 lat temu przez Alphonse’a Mellota. Po dziś dzień pozostaje w rękach rodziny, której korzenie sięgają XVI wieku. Alphonse początkowo zajmował się handlem okolicznymi winami. Jako że odnosił spore sukcesy na tym polu, zdecydował się na rozpoczęcie produkcji pod własnym nazwiskiem.

Niewielka, bo 30-hektarowa winnica znajduje się prawdopodobnie na terenie dawnego obozu rzymskiego, który powstał na skraju miasteczka Sancerre. Właściciele winnicy dysponują, położonymi w samym sercu miasteczka, kamiennymi piwnicami zbudowanymi w XV i XVII wieku. Mikroklimat jaki tam panuje ma ogromny wpływ na leżakowane wina.

Nie wypada nie wspomnieć o terroir (siedlisko). Klimat, położenie w dolinie Loary, wapienne i gliniaste gleby oraz dobre naświetlenie winnicy sprzyjają uprawie sauvignon blanc. Wina, które uzyskuje się w apelacji AOC Sancerre dzięki swojej wyjątkowości są rozpoznawalne na całym świecie. Najbardziej znane jest La Mousierre. Szczególna jakość spowodowała, że jest ono oficjalnie sklasyfikowane jako unikatowe wśród win Sancerre. Dzięki wielkiej finezji, ujmującemu bukietowi i niepowtarzalnym nutom owocowym La Mousierre ma bardzo wysoką pozycję w hierarchii win białych.

Rodzinne tradycje, zaangażowanie wielu pokoleń i przede wszystkim serce do wina spowodowało, że w Sancerre osiąga się idealną i tak pożądaną w winie równowagę.

 

(0)