Barika

Bock

Źródło: pince.bock.hu

 

Region i kraj: 

Villány, Węgry

 

Historia

Piwnica Bock jest firmą rodzinną. Przodkowie przenieśli się z Niemiec i osiedlili na Węgrzech w XVIII wieku. Rodzina od 1850 roku zajmuje się uprawą winorośli i wytwarzaniem z nich win w regionie winiarskim w Villány. Przez ten czas zamiłowanie do winiarstwa i produkcji wina przechodziło z ojca na syna i właśnie to stało się mocnym fundamentem dla rozkwitu.

Tereny

Tereny uprawy winorośli znajdują się w południowej części Węgier, w regionie winiarskim Villány. Winogrona są zasadzone na 70 hektarach terenów własnych i na 70 hektarach terenów zintegrowanych. Znajdują się one na najlepszych stokach Villány (stoki Kopár, Jammertál, Fekete-hegy/Czarna Góra, Ördögárok), na których uprawia się głównie winogrona czerwone.

Odmiany

  • Białe świeże i aromatyczne: Cserszegi fűszeres, muscat Ottonel, sauvignon blanc, hárslevelű.
  • Białe oleiste: olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay.
  • Różowe: cuvée, PortaGéza, kékfrankos.
  • Specjalność: portugieser (dziś nazywany PortaGéza), kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
  • Premium: pinot noir, syrah.

Ozdoba

Największą dumą winiarni jest wino Magnifico powstałe w 100% z merlota zebranego wyłącznie ze stoków Ördögárok.

Zakład

W latach 1996–2003 wybudowano nowoczesny zakład winiarski, który w pełni odpowiada normom Unii Europejskiej.

W latach 2008–2009 zrealizowano kolejną inwestycję, dzięki której zakład wzbogacił się o jeszcze większą powierzchnię magazynową potrzebną do wytwarzania wina. Park maszynowy został rozbudowany o nowe prasy, maszyny do usuwania pestek i sortowania, wózki widłowe i pompy.

 

Źródło: 

pince.bock.hu
(0)