Barika

Bressan

 

Region i kraj: 

Wenecja Jul., Włochy

 

Bressan to posiadłość o wielowiekowej tradycji, zlokalizowana w miejscowości Farra d’Isonzo. Winiarska historia rodziny zaczęła się od urodzonego w roku 1726 Giacomo. Dzisiejszy właściciel, Fulvio, jest winiarzem w 9. pokoleniu. Uprawia 20 hektarów winnic podzielonych na parcele, które są zlokalizowane w najlepszych siedliskach doliny rzeki Isonzo. Wina tworzone są tu w sposób tradycyjny, w najlepszym rozumieniu tego słowa. Fulvio Bressan wybiórczo stosuje nowoczesne techniki winiarskie, odrzucając te, które jego zdaniem zbytnio ingerują w charakter wina. Unika też chwilowych mód, wychodząc z założenia, że to co najlepsze w jego winach, pochodzi z unikalnego siedliska i restrykcyjnie przestrzeganych zasad, obowiązujących od lat w rodzinnych winnicach. Dlatego krzewy winorośli są zasadzone w odpowiednich odstępach, a opieka nad nimi jest bardzo skrupulatna. Zbiory są celowo niewielkie, ale za to gwarantują bardzo wysoką jakość. Przyjęty przez winnicę system przycinania Guyot i pozostawianie 4-5 pąków na krzewie daje w rezultacie około 0,8-1 kg owoców z krzewu. Ponadto, do przetwarzania trafiają plony zebrane z najlepszych parceli i odpowiednio wyselekcjonowane, tak by spełniały wyśrubowane normy. Fulvio jest przeciwnikiem stosowania sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony, a zwolennikiem surowej selekcji gron użytych do produkcji wina oraz fermentacji na rdzennych drożdżach. Właściciel sam uczestniczy we wszystkich etapach uprawy winorośli i produkcji wina, od przycinania pędów do etykietowania butelek, a samego siebie nazywa „idealistą, który ma odwagę tworzyć prawdziwe wina” .

 

(0)