Barika

Cellaro (Cantine)

 

Region i kraj: 

Sycylia, Włochy

 

Winnica Cantine Cellaro znajduje się w południowo-zachodniej części Sycylii w miejscowości Sambuca di Sicilia. Została założona w 1969 roku, a rozpoczęła działalność w 1972. Po niecałych 10 latach przeszła modernizację, jednocześnie zwiększając liczbę stowarzyszonych winogrodników oraz możliwości produkcyjne. Produkuje wina w apelacjach IGT i DOC.

Jednym z kluczowych elementów powstania winnicy i produkcji wysokogatunkowych win był i jest nadal doskonały południowy mikroklimat. Z jednej strony pasmo górskie o wysokości około 700 m n.p.m., z drugiej bliskość jeziora chronią winorośl przed zbyt wysoką temperaturą i nadmierną suchością. Przez cały rok panuje tu bardzo łagodny klimat. Od grudnia do lutego temperatura waha się od 12 do 18 stopni Celsjusza. W pozostałych miesiącach - od 19 do 30 stopni, choć zdarza się, że maksymalnie osiąga nawet 34 stopnie. Występują tu głównie gleby kamieniste i wapienne, a uprawy obejmują przede wszystkim lokalne szczepy takie jak nero d'Avola.

 

Źródło: 

www.cellaro.it
(0)