Barika

Charles Heidsieck (Champagne)

Źródło: harlesheidsieck.com

 

Region i kraj: 

Francja

 

W 1851 roku 29-letni Charles Heidsieck zakłada Dom Szampana, pragnąc kontynuować tradycje regionu Reims, w którym się wychował. Od dziecka obserwuje prace w winnicach, zbiory i produkcję wina. Jest pełen podziwu dla ludzi, pracujących tam od pokoleń więc znających winnicę najlepiej, pielęgnujacych swój talent i poszanowanie dla terroir (siedlisko). Nic więc dziwnego, że młody Charles właśnie im powierza prowadzenie Domu. Jako pragmatyk koncentruje się na produkcji, uszlachetnianiu i starzeniu wina. Kupuje XI-wieczne kredowe piwnice, położone 20 metrów pod ziemią. Labirynt 47 podziemnych nisz i galerii spełnia idealne warunki do przechowywania wina. Kierując się instynktem, pewny siebie Heidsieck nadaje szampanowi własne imię, co wywołuje pewną konsternację w regionie. To jednak wciąż za mało dla tego kosmopolitycznego kreatora. W 1852 roku wyjeżdża do Ameryki, ziemi obiecanej, nietkniętej jeszcze przez handel szampanem. Charyzmatyczny dandys, postrzegany jako ambasador szampana i całej Francji, uwodzi i podbija serca nowojorskiej burżuazji. Ponadto zjednuje sobie Południe, z dziką Luizjaną na czele. Wśród przemysłowców i producentów bawełny staje się znany jako "Champagne Charlie". Po powrocie do Europy udaje się do Belgii, a następnie do Anglii, a jego szampany wkrótce podbijają tamtejsze dwory królewskie.

Minęło przeszło 160 lat, a 1000-letnie kredowe piwnice wciąż zapełniane są kolejnymi rocznikami szampana, czekającymi na koneserów. Każde wino ma własną osobowość, swój własny, niepowtarzalny charakter. Świeżość i elegancja z chardonnay, struktura z pinot noir, obfita porcja owocu z pinot meunier.

Przez ostatnie dziesięciolecia tajemnice produkcji przekazywane były kolejnym Mistrzom Szampana, a każdy z nich w szczególny sposób przyczynił się do rozwoju Champagne Charles Haidsieck. Od maja 2015 roku Mistrzem Szampana jest Cyril Brun, zamierzający budować wina o delikatnej równowadze między złożonością, głębią i fakturą. Tym bardziej, że wina reserve potrzebują czasu i spokoju na właściwy rozwój. Zgodnie z zasadami apelacji szampany muszą leżakować w piwnicy minimum15 miesięcy. Natomiast bezrocznikowe wina Charlesa leżakują od 3 do 10 lat w kredowej oazie spokoju, 20 metrów pod ziemią.

 

(0)