Barika

Dr. Loosen

Źródło: drloosen.de

 

Region i kraj: 

Mozela, Niemcy

 

Winnica Dr. Loosen znajduje się w najstarszym niemieckim regionie winiarskim, Mozela, a w posiadaniu rodziny jest od ponad 200 lat. Kiedy obecny właściciel, Ernst Loosen, przejmował firmę w 1988 roku, zdawał sobie sprawę z potencjału jaki drzemie w 60-letnich krzewach winorośli. Postanowił więc rozpocząć produkcję win wysokiej jakości. Aby tego dokonać wprowadził szereg rewolucyjnych zmian. Zakupił nowoczesne urządzenia i wdrożył nowe technologie, ograniczając dzięki temu kadrę pracowniczą do minimum. Ponadto znacznie zmniejszył areał upraw, rezygnując jednocześnie z nawożenia chemicznego, na korzyść nawozów organicznych. Wreszcie położył nacisk na ścisłą selekcję owoców oraz zastosował nowoczesne metody beczkowania i leżakowania wina w piwnicach.

Sześć głównych winnic zostało oznaczonych jako erste lage – nieoficjalny odpowiednik francuskiego grand cru (najwyższe, klasyfikacyjne określenie jakości wina). Tylko te, najwyższej klasy, wina są butelkowane ze znakiem firmowym jednej ze wspomnianych sześciu winnic. Wszystkie pozostałe wina etykietowane są po prostu nazwą posiadłości.

Winnica specjalizuje się w produkcji znanych na całym świecie rieslingów. Strome południowe stoki tworzą idealny klimat do uprawy tej właśnie odmiany. Kamieniste i skaliste mozelskie gleby, odbijając i utrzymując promieniowanie słoneczne, tworzą bardzo ciepły mikroklimat i zapewniają doskonałą dojrzałość owoców. Cienka warstwa uprawna gleby zmusza winorośl do głębokiego drążenia gruntu, do wody i składników mineralnych, czemu wino zawdzięcza swój charakterystyczny aromat i smak.

 

(0)