Barika

Família Oliveda

Źródło: grupoliveda.com

 

Region i kraj: 

Katalonia, Hiszpania

 

Na kamiennym portalu, nad wejściem, widnieje data powstania tej, jednej z najstarszych rodzinnych winnic – AD 1764. Przez blisko dwa stulecia wytwarzane tu wino przeznaczone było wyłącznie dla rodziny Oliveda. Wreszcie w roku 1948 Josep Oliveda Casanovas wraz z żoną, Joanną Rigau Ros, powołał do życia, w pełni profesjonalną i wysoce wyspecjalizowaną, firmę zajmującą się wytwarzaniem wina i cavy – Grup Oliveda Vins i Caves. W 1995 roku ich wina zdobyły w Madrycie dwa Złote Medale, dołączając do elitarnej grupy »The One Hundred Best Wines Of Spain« (Pierwsza Setka Najlepszych Win Hiszpańskich).

10 lat temu właściciele zrestrukturyzowali swoje winnice w Vilamaniscle, Garrgiuella, jak również, winnice będące w Grupie Oliveda. Wprowadzono do uprawy nowe szczepy, takie jak chardonnay i merlot, oraz usprawniono proces uprawy endemicznych szczepów garnacha i carinena.

Obecnie Oliveda produkuje wina w dwóch apelacjach: Emporda i Catalunya oraz oczywiście wino musujące w apelacji Cava.

Od samego początku Grupa Oliveda kierowała się filozofią sięgającą swoimi korzeniami starożytnej Grecji, a mianowicie, ekonomią, co w rozumieniu Greków oznaczało rzetelne, efektywne kierowanie gospodarstwem domowym. Można to było osiągnąć dzięki spadkobiercy założyciela winnicy, Alfonsowi Freixa Oliveda, który położył nacisk na połączenie tradycyjnych metod produkcji z nowoczesną technologią oraz ścisłą kontrolą jakości.

 

(0)