Barika

Fratelli Revello

Źródło: husetsvin.blogspot.com

 

Region i kraj: 

Piemont, Włochy

 

Winnica Fratelli Revello, prowadzona przez braci Carlo i Lorenzo, położona jest we Frazione Annunziata w gminie La Morra w Piemoncie. Szczepy uprawiane w tej winnicy to typowo piemonckie: dolcetto d’Alba, barbera d’Alba i nebbiolo. Gospodarstwo słynie z produkcji Barolo.

Pielęgnacja winorośli i zbiory odbywają się ręcznie i według najstarszej tradycji (przycinanie w lipcu, zbiory między 15 września a 15 października).

Rodzina Revello stała się najemcą winnicy należącej do parafii St. Martin z La Morry w 1954 roku. Rok później dziadek obecnych właścicieli, wraz z synami, zaczął uprawiać winorośl, a winogrona sprzedawać większym producentom. Dopiero w roku 1967 roku, gdy winnica stała się własnością rodziny, wyprodukowano pierwsze wino na sprzedaż z etykietą Revello. Obecnie Enzo i Carlo Revello produkują własne wino, wykorzystując w procesie winifikacji nowe technologie i beczki z francuskiego dębu. Ich produkcja jest niewielka, świadomie redukują bowiem liczbę owoców na krzewach, co pozwala otrzymać wino o potężnej strukturze, szczególnie bogate w aromaty, a zarazem długowieczne.

 

Źródło: 

vininova.pl
(0)