Barika

Hubert Lamy

Źródło: domainehubertlamy.com

 

Region i kraj: 

Burgundia, Francja

 

Rodzina Lamy jest zaangażowana w produkcję wina od 1640 roku. I jak to bywa w wielu przypadkach, także tutaj lata ’70 i ’80 charakteryzują się procesem jakościowej poprawy win, nie tylko w Burgundii, związanym z pojawieniem się pokolenia młodych wykształconych enologów, którzy w rodzinnych posiadłościach (często nie bez oporu poprzedniego pokolenia) dokonywali zmian wraz z rozwojem wiedzy o fermentacji i mikroorganizmach.

Hubert Lamy pracował właśnie z ojcem - Jean’em przez większość życia, ale dopiero 1990 to nagłe przyspieszenie zmian – zostały dokupione nowe winnice oraz replantowane krzewy Chardonnay. Potem jeszcze młodsze pokolenie przejęło stery, wraz z Olivierem Lamy, który dołączył w 1995 po stażu u Meo-Camuzet. Wówczas winnica obejmowała 18.5 ha i była rozproszona po 20 apelacjach.

W związku z tym że gmina Saint Aubin jest wciśnięta klinem pomiędzy Chassagne Montrachet oraz Puligny Montrachet, to rodzina Lamy jest obecnie właścicielem parcel również tam – w najbardziej prestiżowych zakątkach gdzie rośnie Chardonnay dające wybitne burgundy. MIejsca na których uprawia się Chardonnay w Domaine Lamy są bardzo kamieniste, zaledwie 10–30 cm warstwy gleby powoduje że krzewy osadzone niemal bezpośrednio na wapiennym podglebiu. Wysoka gęstość nasadzenia - ok. 14 000 roślin na hektar oraz organiczna uprawa wznoszą charakter wina na zupełnie nowy poziom.

Dziś producent skupia całą produkcję w nowej, zbudowanej w 2003 winiarni, która zużywa prąd tylko i wyłącznie do żarówek, ponieważ trzypiętrowa konstrukcja opiera się na grawitacyjnym przepływie wina, bez potrzeby pompowania. Selekcja odbywa się na najwyższej kondygnacji, potem winogrona fermentują na środkowym poziomie, by ostatecznie znaleźć się na piętrze najniższym, najchłodniejszym gdzie wino dojrzewa w beczkach typu demi-muids (600l) minimum 18 miesięcy.

Domaine Hubert Lamy jest zaliczany wraz z Marc Colinem do dwóch niewątpliwych gwiazd apelacji Saint – Aubin, to zdecydowanie najlepsze adresy zwłaszcza dla Chardonnay, które osiąga tutaj głębię, złożoność i indywidualny charakter.

 

(0)