Barika

La Chablisienne

 

Region i kraj: 

Burgundia, Francja

 

La Chablisienne to winiarska spółdzielnia założona w 1923 roku, która dzisiaj skupia 300 winiarzy. Produkcja całej winnicy sięga 250 000 hektolitrów rocznie co stanowi 25% całej AOC Chablis. W latach 90 ubiegłego wieku winnica przeżywała lekkie jakościowe załamanie, które zostało opanowane dzięki inwestycjom w nowoczesny sprzęt, metody produkcji, marketing. Obecnie La Chablisenne jest marką rozpoznawalną na całym świecie jako producent znakomitych Chablis a we Francji to pewnością jeden z silniejszych graczy w winiarskiej branży.

Chablis – to najbardziej na północ wysunięty podregion winiarski w Burgundii leżący w połowie drogi między Paryżem a Beaune. Winnice porastają obie strony rzeki Serein i zajmują obszar 6800 hektarów. Produkuje się tu tylko wina białe o nazwie Chablis, tworzone wyłącznie ze szczepu Chardonnay. Chablis uznawane jest za jedno z najlepszych i najbardziej pożądanych białych win na świecie. Klasyfikacja win Chablis obejmuje: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru, Chablis Grand Cru.

 

(0)