Barika

Landron

Źródło: domaines-landron.com

 

Region i kraj: 

Dolina Loary, Francja

 

Wszystko zaczęło się w 1945 roku, kiedy Pierre i Julien Landron, ojciec i wuj Josepha kupili ziemię o powierzchni 3 hektarów, oczyścili ją i zasadzili na niej krzewy winorośli. W 1967 roku drogi braci się rozeszły, a w 1979 Jo Landron dołączył do ojca Pierre'a, firma nabyła nowe parcele i rozpoczęła produkcję na większą skalę, także na eksport.

W 1987 roku nastąpił punkt zwrotny w historii producenta - prawie cała uprawa została zniszczona przez produkty chemiczne wykorzystane do niszczenia chwastów. Ten fakt zapoczątkował odejście firmy od stosowania herbicydów. W efekcie, w 1999 roku, winnica przeszła całkowicie na hodowlę organiczną. Trzy lata później Joseph Landron otrzymał pierwszy certyfikat Eccocert.

Obecnie Landron uprawia winorośl na 48 hektarach, obejmujących 2 główne winnice - Domaine de la Louvetrie i Castle Carizière, z których każda charakteryzuje się wyjątkowymi warunkami. Jak sam mówi: "Dla mnie muscadet jest wiernym oddaniem siedliska, jego mineralnym podpisem. Przyczyny bogactwa i oryginalność naszych winnic leżą w ich geologicznej różnorodności i panującym tam mikroklimacie. Jedynie szacunek dla ziemi i organiczna uprawa pozwalają na oddanie pełnej osobowości tego szczepu. Właśnie dzięki temu zróżnicowaniu mogę zaoferować wam szeroką gamę muscadet."

 

Źródło: 

Deliwina
(0)