Barika

Liot

Źródło: chateauliot.com

 

Region i kraj: 

Bordeaux, Francja

 

Chateau Liot należy do rodziny David od kilku pokoleń. Dzisiaj tą niewielką 25-hektarową winnicą zarządza kolejny z rodu, Jerry David. Nieruchomość znajduje się na płaskowyżu Haut Barsac w pobliżu wsi Sauternes (historycznie pierwsza na świecie apelacja win słodkich, powstała w 1855 roku), 65 km na południe od Bordeaux.

Charakterystyczne gleby gliniaste, spoczywające na podłożu z kruszonego wapienia, zapewniają naturalny drenaż, dzięki czemu woda nie zalega i z łatwością przenika w głąb ziemi. Jednak najważniejszą cechą tych terenów są specyficzne warunki klimatyczne, na które ogromny wpływ ma pobliska rzeka Ciron, która toczy swoje zimne wody do Garonny. Ciepłe, wręcz gorące dni, równoważy w nocy chłodny mikroklimat rzeki, powodując poranne mgły. Powtarzalność tych warunków sprzyja rozwojowi szlachetnej pleśni (Botrytis cinerea - szara pleśń powstająca na pojedynczych owocach winogron zwanych Cibeba), bez której nie byłoby najsłynniejszego słodkiego wina świata. W trakcie, trwającego tygodniami, procesu winogrona stopniowo ulegają wysuszeniu. Zmniejsza się w nich zawartość wody, a zwiększa naturalna koncentracja cukrów oraz związków nadających smak i aromat. Rozwój pleśni nie jest równomierny na wszystkich gronach, dlatego zbiór może trwać nawet do dwóch miesięcy. Liczba przydatnych gron jest ograniczona, więc szczególnie ważne jest ich umiejętne, dokładne selekcjonowanie oraz zbieranie w odpowiednim momencie (gdy masa moszczu w winogronach sięgnie 221 gr/l, przy jednoczesnym właściwym rozwoju pleśni).

Całość uprawy, a co za tym idzie i zbiorów jest ograniczona oraz wyjątkowo pracochłonna i kosztowna. Do zbiorów dopuszczani są wyłącznie wysoko wykwalifikowani pracownicy. Ale i tak najwięcej zależy od pogody, a jeden z dyrektorów Chateau powiedział kiedyś: "Zrobiliśmy wszystko, co mogliśmy, ale niestety, natura nie była po naszej stronie ..." i dany rocznik w ogóle się nie pojawił. Skutkuje to niewielką produkcją wina, ale w zamian otrzymujemy najlepiej ułożone słodkie białe wino na świecie, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ceny najlepszych roczników sięgają 1000 USD za butelkę.

 

(0)