Montelliana (Cantina)
Region i kraj:
Wenecja Eug., Włochy
Po dostarczeniu do spółdzielni winogrona są sortowane według surowych kryteriów dotyczących: odmiany, strefy uprawy i oczywiście jakości gron. Przeprowadzane są także badania laboratoryjne. Następnie winogrona są delikatnie prasowane i rozpoczyna się proces winifikacji w stalowych kadziach, w kontrolowanej temperaturze. Cały proces produkcji przeprowadzany jest z dbałością o zachowanie jak najwyższych standardów jakościowych i higienicznych, co pozwala zminimalizować zawartość siarczynów w winie. Winnica dysponuje oddzielnymi pomieszczeniami dla każdego etapu produkcji, włącznie z piwnicami, gdzie wina leżakują w beczkach. Jest to ważne ze względu na możliwość kontrolowania temperatury i wilgotności pomieszczeń.
Cantina Montelliana produkuje zarówno półmusujące wina białe (frizzante), jak i musujące, wytwarzane naturalną metodą Charmat oraz klasyczną metodą szampańską wtórnej fermentacji w butelce.