Barika

Montelliana (Cantina)

 

Region i kraj:  

Wenecja Eug., Włochy

 

Cantina Montelliana to klasyczna włoska spółdzielnia winogrodnicza założona w 1957 roku. Winnice (prawie 600 hektarów) ulokowane są w samym sercu rejonu Treviso (Veneto - Wenecja Euganejska), rozpościerając się od miejscowości Montello do wzgórz Asolo, na wysokości od 120 do 250 metrów nad poziomem morza. Południowa ekspozycja winnic względem słońca, doskonały klimat oraz charakterystyczne żwirowe gleby gwarantują bardzo wydajny drenaż podłoża. Część winnic znajduje się także po obu stronach rzeki Piave, której źródła biją w Alpach, na granicy z Austrią.

Po dostarczeniu do spółdzielni winogrona są sortowane według surowych kryteriów dotyczących: odmiany, strefy uprawy i oczywiście jakości gron. Przeprowadzane są także badania laboratoryjne. Następnie winogrona są delikatnie prasowane i rozpoczyna się proces winifikacji w stalowych kadziach, w kontrolowanej temperaturze. Cały proces produkcji przeprowadzany jest z dbałością o zachowanie jak najwyższych standardów jakościowych i higienicznych, co pozwala zminimalizować zawartość siarczynów w winie. Winnica dysponuje oddzielnymi pomieszczeniami dla każdego etapu produkcji, włącznie z piwnicami, gdzie wina leżakują w beczkach. Jest to ważne ze względu na możliwość kontrolowania temperatury i wilgotności pomieszczeń.

Cantina Montelliana produkuje zarówno półmusujące wina białe (frizzante), jak i musujące, wytwarzane naturalną metodą Charmat oraz klasyczną metodą szampańską wtórnej fermentacji w butelce.