Barika

Pol Roger (Champagne)

Źródło: polroger.com

 

Region i kraj: 

Francja

 

W roku 2014 w Szampanii istniało 1500 domów szampańskich. Wśród nich – tylko pięć, które od początku pozostają w rękach rodzinnych. Jednym z tych domów jest Pol Roger – zarządzany obecnie przez piąte pokolenie właścicieli.

Pol Roger powstał w roku 1849, początkowo tworzył wina bazowe dla większości największych firm w Szampanii, po prawie pół wieku zdecydował się na stworzenie własnej marki. Z wielkim sukcesem, ponieważ obecnie jest ona drugą marką pod względem prestiżu na świecie.

Pol Roger to oficjalny dostawca dworu brytyjskiego, szwedzkiego i hiszpańskiego. To szampan podawany w ambasadach, w dyplomacji i w biznesie. »Szampan dla gentlemanów«, jak nazwał go Winston Churchill, który był wielbicielem Pola Rogera i nie pijał innych. To szampan wybrany przez brytyjską rodzinę królewską na wesele księcia Williama i Kate Middleton.

Prestiż tego szampana wynika z jego wyjątkowości. Jako pierwszy w historii Pol Roger postawił na szampany wytrawne, w których kwasowość jest idealnie zbalansowana i wsparta niezwykle delikatnym i trwałym musowaniem. Ma to związek z warunkami, w jakich powstaje i dojrzewa wino. Grona zbierane z parcel o niepowtarzalnym potencjale, prasowanie i tłoczenie moszczu już na winnicy, aby utrzymać świeżość i aromat soku, a wreszcie starzenie w najgłębszych i najchłodniejszych piwnicach w Epernay. Pol Roger do dzisiaj stosuje ręczne metody produkcji na każdym etapie, jest jednym z ostatnich domów szampańskich, w których remuage, czyli obracanie butelek wykonywane jest nadal przez czterech pracowników.

 

Źródło: 

deliwina.pl
(0)