Barika

Roure (Celler del)

Źródło: cellerdelroure.es

 

Region i kraj: 

Hiszpania, Walencja

 

»To jedna z nielicznych winnic w Hiszpanii, w której produkuje się wina naturalne, a leżakuje się je w glinianych amforach. I to nie gruzińskich, lecz rdzennie walenckich, bowiem pod nazwą tinajas naczynia te są znane w różnych regionach południowej Hiszpanii od dawien dawna«. [W. Bońkowski @ Winicjatywa]

Winnica Celler del Roure została założona przez Pablo Calatayud w latach 90. ubiegłego wieku. Położona jest na wzgórzach, na terenie niewielkiej, bo liczącej około 4000 mieszkańców, gminy Mogente (walencki: Moixent). Tak jak w Polsce jest Szwajcaria Kaszubska, tak tutaj pojawia się określenie »Toskańska Walencja«, a całość terroir (siedlisko) tego regionu Walencji niewątpliwie ma ogromny wpływ na wysoką jakość gron.

Właściciel skupił się głównie na mało znanych, rdzennych odmianach, takich jak verdil czy mandó, szczególnie docenianych przez mieszkańców regionu. Do wytwarzania win wykorzystywane są też winogrona ze szczepów: macabeo, monastrell, pedro ximénez, garnacha i chardonnay.

Pracownicy winnicy do uprawy winorośli i wytwarzania wina podchodzą z sercem. Spokojne, acz systematyczne dążenie do doskonałości i nieustanne poszukiwanie nowych rozwiązań imponująco przekładają się na unikalny, butikowy klimat win.

 

(0)