Barika

San Leonardo (Tenuta)

Źródło: sanleonardo.it

 

Region i kraj: 

Trydent, Włochy

 

Tenuta San Leonardo, producent – obok Sassicai – najlepszego włoskiego wina czerwonego, została założona w 1770 roku. Posiadłość znajduje się w okolicy Avio, na brzegu rzeki Adige, około 30 km od Jeziora Garda. Prawdopodobnie winogrona były tam uprawiane już w 900 roku n.e., kiedy mnisi z klasztoru, który znajdował się na terenie posiadłości, produkowali wino mszalne. Część starożytnego klasztoru zachowała się do dzisiaj i została przekształcona w winiarnie.

Obecnie, winnica skupia się na produkcji niewielkich ilości wina czerwonego:

  • Tenuta San Leonardo: cabernet sauvignon / cabernet franc / merlot
  • Terre di San Leonardo: cabernet sauvignon / merlot / carmenere
  • Villa Gresti: merlot / carmenere
oraz niewielkiej ilości wina białego: czystego i rześkiego jak górski potok Vette di San Leonardo (100% sauvignon blanc).

Są to wina, które cudownie oddają pełnię warunków, w których rosną winogrona – jak klimat, ukształtowanie terenu, rodzaj gleby. W każdym roczniku krzewom i owocom poświęcana jest cała uwaga i troska, aby mogły zapanować nad nieprzewidywalnym klimatem Trydentu i dać cudowne, potężne i eleganckie wina, pełne finezji, harmonii i ekspresji.

300-hektarowa posiadłość leży w sercu Vallagariny, pomiędzy Masi i Borghetto na brzegach rzeki Adige. Dość suche i sypkie gleby żwirowe na 25 hektarach, które zajmują winnice, są idealne do uprawy winogron o skoncentrowanych aromatach i smakach. Szczególnie godnym uwagi jest cabernet franc, który, dzięki wyjątkowym warunkom tego terenu, jest o wiele mniej »zielony« niż zwykle, nadając winu San Leonardo jego legendarną elegancję i długowieczność.

W 2016 roku krytycy winiarscy i dziennikarze z 7 najważniejszych włoskich przewodników (Bibenda, Doctorwine, Espresso, Gambero Rosso, Slow Wine, Veronelli, Vitae ) równolegle przyznali najwyższe noty punktowe tylko dwóm winom, Tenuta San Leonardo 2011 oraz Sassicaia 2013. W ten sposób uznali dorobek tych dwóch winnic jako jedyny zasługujący na najwyższe oceny.

 

Źródło: 

deliwina.pl
(0)