Barika
 |   | 

 



(0)

Bellini

© wideonet / Fotolia

 

Kuchnia: 

włoska

Opis: 

Koktajl Bellini został wymyślony w latach 30. XX wieku przez Giuseppe Ciprianiego, założyciela weneckiego Harry’s Bar. Swoją nazwę koktajl zawdzięcza wielkiej wystawie dzieł Giovanniego Belliniego z 1948, która odbyła się w Wenecji.

Procedura: 

Obrane i pozbawione pestek białe brzoskwinie rozetrzeć w ręcznym młynku do przecierów, a następnie przecisnąć przez gęste sito. Jeśli purée jest cierpkie, można dodać odrobinę syropu cukrowego. Mocno schłodzić w lodówce. Wlewać do zimnych kieliszków szampańskich (fletowych) i uzupełniać schłodzonym prosecco w proporcji 1 część purée do 3 części wina. Lekko wymieszać przed wypiciem.

Warianty: 

W koktajlu Rossini wykorzystuje się purée z truskawek. W Tiziano purée z brzoskwiń zastępuje się sokiem z winogron, najlepiej z odmiany uva fragola. Mimoza to wersja z sokiem z pomarańczy i odrobiną soku z mandarynki.

Źródło: 

Opracowanie własne Barika
(0)