Barika

Sangría

© N.Van Doninck / Fotolia

 

Kuchnia: 

hiszpańska

Opis: 

Sangría po hiszpańsku oznacza »krwawiący«. Drink został tak nazwany ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Pochodzi z Walencji, regionu wschodniej Hiszpanii. Ogromną popularność zdobył po zaprezentowaniu na Światowych Targach w Nowym Jorku w 1964 roku.

Procedura: 

Wlać butelkę czerwonego wina do dzbanka, a następnie dodać 2 łyżeczki drobno mielonego cukru i całość wymieszać. Dodać 1 cytrynę i 1 pomarańczę (pokrojone w plasterki), 60 ml cointreau lub innego likieru triple sec, 60 ml brandy i 360 ml chłodnej wody sodowej. Całość dobrze wymieszać i odczekać godzinę, chłodząc koktajl w lodówce.

Warianty: 

Sangría Blanco (Clerico) to wersja przygotowywana z białego wina. Składniki: 1 butelka białego wina, 2 łyżeczki drobno mielonego cukru, 1 obrany i pokrojony w kostkę banan, 1 pokrojona w plasterki pomarańcza, 2 obrane i pokrojone w kliny brzoskwinie, 1 obrane i pozbawione pestek jabłko (pokrojone w kostkę), sok z 1 cytryny, ½ szklanki czerwonych bezpestkowych winogron, 360 ml wody sodowej lub gazowanego napoju cytrynowego.

Źródło: 

Opracowanie własne Barika