Barika
 |   | 

 



(0)

Spritz

© donfiore / Fotolia

 

Kuchnia: 

włoska

Opis: 

Spritz powstał w XIX wieku dzięki habsburskim żołnierzom, dla których wina w Wenecji były zbyt mocne i prosili o ich rozcieńczanie.

Procedura: 

Wymieszać składniki w następujących proporcjach: 40% prosecco, 30% Aperolu, 30% wody sodowej. Dodać plasterek pomarańczy, ewentualnie czarną oliwkę. Podawać w tumblerze na lodzie.

Warianty: 

Zamiast Aperolu można użyć Campari (ewentualnie wymieszać Aperol i Campari w proporcji 1:1), Cynaru czy aperitifu Select, a alternatywą dla wody sodowej może być tonik.

WARIACJE

  • White Spritz [Biały Spritz]: 60% wytrawnego białego wina, 30% wody sodowej, 10% syropu cytrynowego (soku z cytryny i cukru w równych proporcjach wymieszanych na małym ogniu).
  • Negroni Sbagliato [Pomylone Negroni]: 60% Prosecco, 20% Campari, 20% słodkiego wermutu.
  • Bicicletta [Rower]: 40% białego wina, 30% Campari, 30% wody sodowej.
  • Hugo: 60% Prosecco, 30% wody sodowej, 10% syropu z kwiatów czarnego bzu.

Źródło: 

Opracowanie własne Barika
(0)