Barika

Aglianico

Szczep winorośli o ciemnej skórce, uprawiany głównie w południowych Włoszech.

Charakterystyka. Choć aglianico przypisuje się za kraj pochodzenia...

Owocowość   ●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●●

Airén

Odmiana typowa dla regionu La Mancha w Hiszpanii, znana od średniowiecza. Mimo że nie tworzy się z niej wielkich win, jej uprawy w krainie Don Quixote’a zajmują ponad...

Albariño

Jedna z najlepszych białych, hiszpańskich odmian winorośli z Rias Baixas w Galicji. Ta rodzima, trudna w uprawie odmiana o niskiej wydajności, delikatnych gronach...

Owocowość   ●●●●
Ciało
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●

Alfrocheiro

Odmiana uprawiana prawie wyłącznie w regionie Dão. Mała, kompaktowa kiść, małe winogrona, skórka czarno-niebieska. Doskonała równowaga pomiędzy słodyczą a kwasowością....

Alicante bouschet

Wyhodowany w roku 1855 przez Henriego Bouscheta de Bernard ze skrzyżowania szczepów petit bouschet i grenache.

Aligoté

Ojczyzną tej winorośli jest Burgundia, ale jest ona bardzo rozpowszechniona w Kalifornii, Australii, Południowej Afryce, w Bułgarii, na Węgrzech.

Daje...

Alvarinho

Synonim albariño.

Antão vaz

Krzyżówka szczepów cayetana blanca i joão domingos.

Aragonez

Portugalska nazwa dla tempranillo.

Arinto

Synonimy: arintho, arintho du Dão, arinto cachudo, arinto cercial, arinto d’anadia, arinto de Bucelas, arinto do Douro, arinto galego, asal espanhol, asal galego,...

Barbera

Wszechstronna, wydajna odmiana włoska ustępująca jedynie sangiovese. Dojrzewa mniej więcej dwa tygodnie później niż inne odmiany piemonckie, np. dolcetto, chociaż...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●
Taniny
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●●

Blaufränkisch

Czerwony, ciepłolubny, późno dojrzewający szczep wina, uprawiany głównie w Europie Środkowej: na Węgrzech i Słowacji, w Austrii i Niemczech. Ze skrzyżowania odmiany...

Cabernet franc

Szczep ten jest młodszym, lżejszym bratem cabernet sauvignon. Jest znany we Francji m.in. jako cabernet bretonnat lub breton, bouchet. Niczym specjalnym się nie...

Owocowość   ●●●
Ciało ●●
Taniny ●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●

Cabernet sauvignon

Prawdopodobnie dzięki baronowi Hektorowi de Brane, ówczesnemu właścicielowi Chateau Mouton, i jego sąsiadowi Armandowi d’Armailhac odmiana ta wyparła z uprawy...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●●

Carignan

Jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian winorośli we Francji, jest jej około pięciokrotnie więcej niż chardonnay. Pochodzi z Aragonii (Cariñena), skąd...

Owocowość   ●●●
Ciało ●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●●

Carménère

Czerwony szczep winny, pierwotnie uprawiany w subregionie Médoc w regionie Bordeaux we Francji, gdzie był wykorzystywany do produkcji ciemnoczerwonych win, a czasami...

Catarratto

Odmiana winorośli właściwej, najpopularniejsza odmiana o jasnej skórce we Włoszech. Poza nielicznymi wyjątkami uprawiana tylko na Sycylii. Duża część jest...

Chardonnay

Odmiana uprawiana jest na całym świecie. Jedni ją uwielbiają, inni są nią znudzeni, szczególnie tymi bardzo dojrzałymi, bogatymi w aromaty dębu. Odmiana ta ma...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●●

Chenin blanc

Znana pod nazwą pineau de la loire, główna odmiana w Andegawenii (Anjou). Chenin blanc prawdopodobnie pochodzi z Anjou i jest mutacją pineau d’aunis (chenin...

Owocowość   ●●●
Ciało
Wytrawność
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●

Cinsault

Homonim szczepu cinsaut.

Cinsaut

Odmiana nieco podobna do grenache, uprawiana od stuleci w południowej Francji, szczególnie w Langwedocji, ze względu na dużą wydajność i odporność na wysoką...

Colombard

Odmiana winorośli właściwej o jasnej skórce, pochodząca ze środkowozachodniej Francji (Charente). Sporą popularność zyskała w krajach Nowego Świata (Południowa...

Colorino

Colorino jest czerwoną włoską odmianą winorośli, uprawianą głównie w Toskanii. Jest znana z ciemnego zabarwienia i dlatego jest często używana do pogłębiania...

Cortese

Szczep winorośli o jasnej skórce, uprawiany w północno-zachodnich Włoszech (Piemont). W macierzystej okolicy spotykana jest nazwa w języku piemonckim...

Corvina

Czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Włoch i uprawiana tam jedynie w prowincji Werona. Podstawowy składnik m.in. win amarone i...

Durif

Durif to krzyżówka syraha i peloursina wyhodowana w XIX wieku przez doktora Durifa. Daje wina o niezwykle wyrazistym smaku i barwie.
Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●●●

Elbling

Odmiana ta ma długą historię i od średniowiecza pokrywała większość winnic w Niemczech, a od początku XX wieku była najbardziej uprawianą odmianą w tym kraju, ale od...

Encruzado

Odmiana uprawiana prawie wyłącznie w regionie Dão, gdzie ma dominującą pozycję. Grono jest małe i zwarte, winogrono jest średniej wielkości, niejednorodne i lekko...

Gamay

Gamay zwany taże gamay noir à jus blanc pochodzi z Burgundii. Uprawiany był przez Celtów jeszcze w epoce rzymskiej, w Galii Południowo-Wschodniej. Następnie, w...

Owocowość   ●●●
Ciało ●●
Taniny
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●

Garganega

Biała odmiana winorośli, pochodząca z Włoch i uprawiana przede wszystkim w Wenecji Euganejskiej. Niektóre starsze źródła jako ojczyznę odmiany podają Grecję, jednak...

Garnacha

Patrz: grenache.

Gewürztraminer

Odmiana o różowych gronach dająca pikantne, pełne ciała białe wina. Wina uzyskane z tej odmiany są łatwo rozpoznawalne ze względu na upojny, egzotyczny aromat liczi,...

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●
Wytrawność
Kwasowość
Alkohol ●●●●

Godello

Biała odmiana winorośli znana również w Hiszpanii jako agudello, berdello, ojo de gallo (oko koguta), w Portugalii jako godelho. Pochodzi z północno-zachodniej...

Graciano

Interesująca odmiana o niskiej wydajności uprawiana głównie w Rioja i Nawarze w Hiszpanii. Małe, okrągłe, czarne owoce dają wina wysokiej jakości, świeże, o intensywnej...

Grechetto

Grechetto to biała włoska odmiana winogron pochodzenia greckiego. Winorośl jest uprawiana w centralnych Włoszech, szczególnie w rejonie Umbrii.

Gruba skóra...

Grenache

W Hiszpanii garnacha tinta. Jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian winorośli na świecie. Uprawia się ją niemal w całej Hiszpanii i południowej Francji....

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●●●

Grüner veltliner

Własna, stara, austriacka odmiana, stanowi około 1/3 upraw. Uprawia się ją głównie w Dolnej Austrii (Weinviertel), także we wschodniej Europie. Wokół Wiednia...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●

Inzolia

Odmiana winorośli właściwej o jasnej skórce, pochodząca z Włoch. Uprawiana na Sycylii i w Toskanii z przeznaczeniem na wino i do bezpośredniej...

Johanniter

Johanniter jest niemiecką hybrydą, stworzoną poprzez skrzyżowanie Rieslinga z Freiburg 589-54. Powstała w 1968 roku we Freiburgu, a nazwę nadano na cześć byłego...

Léon Millot

Krzyżówka odmiany winorośli właściwej ʻGoldriesling’ z hybrydą gatunków: winorośl piaskowa (Vitis rupestris) x winorośl pachnąca (Vitis riparia)....

Loureiro

Odmiana winorośli o jasnej skórce. Uprawiana w północnej Portugalii i w Galicji na białe wina, w tym vinho verde. Nazwa jest tożsama z tamtejszą nazwą lauru, którym...

Macabeo

Trzecia pod względem wielkości upraw biała odmiana winorośli w Hiszpanii, po airén i jaén. Ma wiele synonimów: viura, viuna, blanca de daroca, san diego, tortosina…...

Malbec

Odmiana znana także jako côt noir, w Cahors, w południowo-zachodniej Francji, określa się ją auxerrois.

Dawniej odmiana ta popularna była w winnicach...

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●●

Marsanne

Jedna z dominujących białych odmian winorośli w Północnym Rodanie, gdzie używa sięjej do produkcji białego St-Joseph, Crozes-Hermitage i Hermitage. Jest to odmiana...

Marselan

Odmiana winorośli o ciemnej skórce, wyhodowana w 1961 przez Paula Truela z Institut National de la Recherché Agronomique we Francji. Odmianami rodzicielskimi były...

Mavrud

Jako miejsce pochodzenia badacze wskazują okolicę Asenowgradu w Bułgarii, gdzie odmiana jest powszechnie uprawiana i różnorodność genetyczna mavruda jest...

Mencía

Czerwony szczep winorośli właściwej, uprawiany głównie w hiszpańskim regionie Bierzo, a także innych regionach płn.-zach. Hiszpanii oraz w...

Merlot

Synonimy: plant médoc, plant du fleuve, sémillon rouge. Jest to jeden z najlepszych szczepów czerwonych na świecie. Stanowi trzon upraw w Saint-Emilion i Pomerol,...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●
Alkohol ●●●●

Moreto

Inne nazwy: lambrusca di Alessandria, camarate tinto, baga, mureto.

Mourvèdre

Odmiana ta pochodzi z Hiszpanii, nazwę zawdzięcza prawdopodobnie miejscowości Murviedro (dziś Sagunto) w Walencji lub Mataro w Katalonii. W Hiszpanii nazywa się...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●

Mtsvane

Synonimy: Dedali Mtsvane, Dedali Mtzvane, Dedam Kourdzeni, Dedat Kourdzeni, Dedat Kurdzeni, Dedate Koudzeni, Mamali Mtsvane, Mamali Mtsvani, Mamali Mtzvane, Matsvane...

Müller Thurgau

Skrzyżowanie rieslinga i Madeleine Royale.

Muscadelle

W niewielkiej ilości (5–10%) ożywia nieco mieszankę semillon i sauvignon blanc w słodkich sauternes i barsac, daje winom z Graves i Sauternes interesujący, lekko...

Muscadet

Odmiana o burgundzkich korzeniach, uprawiana praktycznie tylko u ujścia Loary, w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie uzyskuje się z niej wina bardziej...

Owocowość  
Ciało
Wytrawność
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●

Muscat

Muscat blanc à petits grains / muskat aleksandryjski / muskat hamburski – określenia »muskat« używa się dla całej rodziny winorośli od stuleci wykorzystywanej w...

Owocowość   ●●●●●
Ciało
Wytrawność
Kwasowość ●●●●
Alkohol

Nebbiolo

Najważniejsza odmiana w Piemoncie i Dolinie Aosty, znana również jako spanna. W kronikach miasta La Morra wzmiankowana była w 1512 roku jako »nebilium«. W Dolinie...

Owocowość   ●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●●

Negroamaro

Czerwony szczep winorośli, pochodzący z południowych Włoch i uprawiany przede wszystkim w Apulii. Odmianę negro amaro powszechnie sadzono tam już od VI w. p.n.e. i...

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●●

Nero d’avola

Nero d’avola (wł. »czerń z Avoli«) jest czerwoną odmianą winorośli, przypuszczalnie pochodzącą z Sycylii i popularną w południowych Włoszech. Miejscowi nazywają ją...

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●

Ottonel

Synonimy: mirisavka, mirislavka, misket ottonel, moscato otonel bianco, moscato ottonel, moscatos, mozzonel, muscadel ottonel, muscat otonel blanc, muscat ottone, ...

Palomino

Biała odmiana, prawdopodobnie pochodząca z Andaluzji. Uprawiana jest głównie w prowincji Kadyks (Cadiz). Jest to jedna z najsłynniejszych odmian winorośli...

Pecorino

Pecorino to stary biały szczep winorośli, spotykany przede wszystkim w środkowych Włoszech i pochodzący przypuszczalnie z okolic Perugii, gdzie rósł w XIX...

Periquita

Inna nazwy: castelão, João de Santarém.

Pinot blanc

W Austrii wino z tego szczepu może być butelkowane jako weissburgunder lub kIevner (czasami bywa tak nazywany również w Alzacji). Na Węgrzech określa się je jako...

Pinot grigio

Mutacja czerwonego pinot noir, pochodzi z Burgundii. Do Włoch (pinot grigio) i Węgier (szurkebarat) odmiana ta dotarła w XIV wieku, na początku XVlIl wieku pojawiła...

Owocowość   ●●
Ciało ●●●●●
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●

Pinot meunier

Jedna z wielu mutacji pinot noir.

Pinot noir

Odmiana nadzwyczaj wrażliwa na wahania temperatury, chociaż lubi klimat chłodny. Jest to wysokiej jakości szczep klimatu umiarkowanego i główna odmiana burgundzka....

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●
Taniny ●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●

Pinotage

Południowoafrykańska krzyżówka pinot noir i cinsaut (dawniej nazywana hermitage).

Wino z tego szczepu ma dużo ciała, charakterystyczny aromat nadawany mu...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●
Alkohol ●●●●●

Portugieser

Portugieser uważany jest za nieskomplikowane, świeże i łatwe w piciu wino beczkowe. Nie zawiera zbyt wielkiej ilości garbników nadaje się do picia już na...

Regent

Mieszaniec niespecyficzny odmian winorośli: diana x chamburcin. W Niemczech odmiana zarejestrowana 15 października 1996 (nr rejestru 1396 z ochroną do 1 kwietnia...

Riesling

Winorośl pochodzenia niemieckiego, wielka konkurentka chardonnay. W Austrii nazywa się ją rheinrieslingiem, we Francji także gentil lub petracine, we Włoszech bywa...

Owocowość   ●●●●●
Ciało
Wytrawność
Kwasowość ●●●●
Alkohol

Rivaner

Inna nazwa dla Müller-Thurgau.

Rkatsiteli

Trzecie miejsce na świecie pod względem łącznej powierzchni uprawy. Najważniejszy szczep w produkcji gruzińskich białych win. Rkatsiteli jest zbierana od połowy...

Rolle

Patrz vermentino.

Rondinella

Czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Włoch i uprawiana w Wenecji Euganejskiej. Wchodzi w skład m.in. win valpolicella, amarone, recioto della valpolicella i...

Rondo

Mieszaniec niespecyficzny odmian winorośli Zarya Severa × Saint Laurent. Krzyżowania odmian dokonał w 1964 roku czeski hodowca prof. Vilém Kraus, a selekcję...

Roupeiro

Inne nazwy: alva (w Alentejo), codega (w Douro).

Roussanne

Odmiana z Doliny Rodanu, gdzie jest jedną z dwóch białych odmian dopuszczonych do produkcji białych wersji Hermitage, Crozes-Hermitage i St-Joseph. Z tej odmiany...

Samsó

Katalońska nazwa dla szczepu carignan.

Sangiovese

Odmiana dająca najpopularniejsze w świecie włoskie wino – chianti. Prawdopodobnie należy do najstarszych odmian winorośli we Włoszech. Przypuszcza się, że jej...

Owocowość   ●●
Ciało ●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●●

Saperavi

Najważniejszy szczep w produkcji gruzińskich czerwonych win, nazwa oznacza »barwnik« lub »kolor«. Jagody mają granatową skórę i sok delikatnie zabarwiony na czerwono....

Sauvignon blanc

Jedna z najstarszych białych odmian winorośli we Francji, uprawiana przede wszystkim w regionie Doliny Loary i Bordeaux. Uważa się ją za prawdziwie tęczowy szczep, w...

Owocowość   ●●●●●
Ciało
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●

Savagnin

Szczep będący królem odmian z Jury, twórca niezwykłego vin jaune. Ma okrągłe, połyskujące grona i grubą skórkę, w miarę dojrzewania przechodzi w złoty brąz. Winogrona...

Sémillon

Biała odmiana winogron rozpowszechniona na całym świecie z uwagi na jej szczególną podatność na szlachetną pleśń (Botrytis cinerea), czyniącą ją idealną do...
Owocowość   ●●●
Ciało ●●●
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●

Seyval blanc

Mieszaniec międzygatunkowy, wyhodowany w Saint-Vallier ze skrzyżowania w 1919 roku odmian winorośli seibel 5656 i seibel 4986, znaną też jako rayon d’or. Z tych...

Shiraz

Patrz Syrah.

Solaris

Solaris to stosunkowo nowy, wyhodowany w 1975 przez Norberta Beckera we Fryburgu Bryzgowijskim międzygatunkowy mieszaniec winnej latorośli o jasnej...

Sousón

Synonimy: souzão sousão, vinhão.

Syrah

Czerwona odmiana winogron uprawiana głównie w dolinie północnego Rodanu, gdzie służy do wyrobu znakomitych czerwonych hermitage, cornas i cóte rótie oraz w Australii...

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●

Tannat

Jedna z bardziej znanych odmian winorośli, główny składnik madiran z południowo-zachodniej Francji. Winogrona mają dość grubą skórkę, co wpływa na wysoką zawartość...

Tempranillo

Jest to hiszpańska odpowiedź na francuski cabernet sauvignon. Z odmiany tej uzyskuje się wino o niezwykle głębokiej barwie, dobrze przechowujące się, a jednocześnie,...

Owocowość   ●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●

Tinta caiada

Wina wytwarzane z tego szczepu są intensywnie zabarwione, o dobrej kwasowości i przyjemnych aromatach dojrzałych owoców z nutami roślinnymi. Nie jest to winorośl łatwa...

Tinta roriz

Portugalska nazwa dla tempranillo.

Tinto cão

Czerwona odmiana winorośli. Jest jedną z ważniejszych odmian używanych do produkcji wina porto, powstają z niej również wina stołowe. Nazwa znaczy dosłownie...

Tinto fino

Inna nazwa tempranillo, używana w niektórych regionach Hiszpanii.

Touriga franca

Inaczej touriga francesa.

Touriga nacional

Czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Portugalii i uważana za najszlachetniejszą z miejscowych odmian.

Charakterystyka. Krzewy są...

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●●

Trajadura

Synonimy: treixadura, treixadura blanca, teixadura blanca, tragadura, trinca dente, trincadente, trincadeira, verdello rubio.

Trebbiano

Najpopularniejsza we Włoszech odmiana białej winorośli. We Francji znana jako ugni blanc. Bardzo płodna, daje lekkie wina o neutralnym aromacie, wysokiej kwasowości i...

Treixadura

Synonimy: trajadura, treixadura blanca, teixadura blanca, tragadura, trinca dente, trincadente, trincadeira, verdello rubio.

Trincadeira

Charakterystyka

Trincadeira pochodzi z Portugalii. Prawdopodobnie wywodzi się z regionu Oeste na północ od Lizbony. Odmiana jest plenna i dojrzewa...

Turbiana

Inaczej trebbiano di lugana, a wcześniej trebbiano di soave. Ze względu na skojarzenia ze szczepem trebbiano oraz chęć odróżnienia się od soave, wprowadzono nową...

Verdejo

Verdejo to szczep uprawiany historycznie w hiszpańskim regionie Rueda. Pochodzi z Afryki Północnej, został sprowadzony w XI wieku prawdopodobnie przez...

Vermentino

Biały szczep winorośli, rozpowszechniony głównie na włoskim wybrzeżu liguryjskim, na Sardynii i południu Francji. Miejsca upraw sprawiły, że szczep vermentino...

Vernaccia di San Gimignano

Biały, lokalny szczep toskański. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od łacińskiego słowa vernaculus – lokalny, rodzimy. Znany od XIII wieku, wino z niego...

Viognier

Jeszcze niedawno odmianę tę uważano za zagrożoną. Pół wieku temu uprawiano ją prawie wyłącznie w Dolinie Rodanu w apelacjach Condrieu i Chateau Grillet (zaledwie...

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●
Wytrawność
Kwasowość ●●
Alkohol ●●●●

Welschriesling

Synonimy: Aminea Gemela, Biela Sladka, Bielasladka Grasica, Glasica, Grasavina Talijanska, Grasevina, Graševina, Grasica, Groshevina, Italianski Rizling, Laški Rizling,...

Xareŀlo

Biała odmiana winorośli, prawdopodobnie pochodząca z Katalonii. Znana jako jeden z klasycznych szczepów do produkcji wina musującego cava, lecz dzięki wyrazistemu...

Zinfandel

Odmiana znana przede wszystkim z win kalifornijskich. Nie jest to jednak odmiana pochodzenia amerykańskiego. Prawdopodobnie pochodzi z Chorwacji (crljenak...

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●
Kwasowość ●●
Alkohol ●●●●●

Zweigelt

Czerwony szczep winorośli wyhodowany w Austrii w 1922 i głównie tam uprawiany.

Pochodzenie, historia, synonimy. Zweigelt został wyhodowany...