Barika

Albariño

Owocowość   ●●●●
Ciało
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●


Jedna z najlepszych białych, hiszpańskich odmian winorośli z Rias Baixas w Galicji. Ta rodzima, trudna w uprawie odmiana o niskiej wydajności, delikatnych gronach daje wspaniałe wytrawne wina o bogatej strukturze, wyraźnej kwasowości, wysokiej jakości, eleganckie, żywe i aromatyczne. Wino uzyskane z tej odmiany ma wyróżniający się aromat podobny do viognier, gewürztraminera lub petit manseng z francuskich Pirenejów. Główne wyczuwalne aromaty to brzoskwinie i morele. Może być lekko perliste.

Niektórzy twierdzą, że albarño jest klonem rieslinga i prawdopodobnie szczep ten został przeniesiony na Półwysep Iberyjski przez mnichów z Cluny w XII wieku, inni wskazują, że wywodzi się od petit manseng. Wielki rywal chardonnay, sauvignon blanc i rieslinga. Król vinho verde.

Wino z tego szczepu jest znakomite do owoców morza, kuchni azjatyckich, w tym indyjskiej, chińskiej, tajskiej, wietnamskiej i jako aperitif.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013