Barika

Cabernet franc

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●
Ciało ●●
Taniny ●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●


Szczep ten jest młodszym, lżejszym bratem cabernet sauvignon. Jest znany we Francji m.in. jako cabernet bretonnat lub breton, bouchet. Niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale doskonale komponuje się jako trzeci z pięciu składników czerwonych mieszanek bordoskich, którego sprężystość i giętkość osładza nieco surowy, ostry, twardy cabernet sauvignon.

Odmiana znana jest od dawna, pochodzi z regionu Bordeaux, powszechnie uprawia się ją w Landes i Pirenejach. Wzmiankowano o niej w XVIII wieku jako szczególnie sprzyjającej dla Libournais, skąd prawdopodobnie przeniesiono ją do Médoc. Rozpowszechniona w Dolinie Loary przez kardynała Richelieu, który polecił szczep posadzić opatowi Breton wokół opactwa Saint Nicolas de Bourgueil.

Wino za młodu jest dosyć lekkie, przyjemniejsze niż cabernet sauvignon, umiarkowanie garbnikowe, z wyraźną kwasowością, o aromacie malin i fiołków. Te z Chinon i Bourgeuil są przyjemnie świeże. Cabernet franc z Friuli i Veneto ma lekką strukturę.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013