Cabernet franc
Owocowość | ●●● |
Ciało | ●● |
Taniny | ●● |
Kwasowość | ●●●●● |
Alkohol | ●●● |
Szczep ten jest młodszym, lżejszym bratem cabernet sauvignon. Jest znany we Francji m.in. jako cabernet bretonnat lub breton, bouchet. Niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale doskonale komponuje się jako trzeci z pięciu składników czerwonych mieszanek bordoskich, którego sprężystość i giętkość osładza nieco surowy, ostry, twardy cabernet sauvignon.
Odmiana znana jest od dawna, pochodzi z regionu Bordeaux, powszechnie uprawia się ją w Landes i Pirenejach. Wzmiankowano o niej w XVIII wieku jako szczególnie sprzyjającej dla Libournais, skąd prawdopodobnie przeniesiono ją do Médoc. Rozpowszechniona w Dolinie Loary przez kardynała Richelieu, który polecił szczep posadzić opatowi Breton wokół opactwa Saint Nicolas de Bourgueil.
Wino za młodu jest dosyć lekkie, przyjemniejsze niż cabernet sauvignon, umiarkowanie garbnikowe, z wyraźną kwasowością, o aromacie malin i fiołków. Te z Chinon i Bourgeuil są przyjemnie świeże. Cabernet franc z Friuli i Veneto ma lekką strukturę.