Barika

Carignan

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●
Ciało ●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●●


Jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian winorośli we Francji, jest jej około pięciokrotnie więcej niż chardonnay. Pochodzi z Aragonii (Cariñena), skąd przywędrowała prawdopodobnie w XII wieku i – co ciekawe – obecnie nie jest tam zbyt rozpowszechniona ze względu na wysoką kwasowość. Dominuje w winnicach Langwedocji-Roussillon, w dużym stopniu w Katalonii (Penedes, Costers dei Segre, Tarragona, Terra Alta), w Rioja (znana tam jako mazuelo).

Ma wysoką wydajność, wysoką kwasowość i taninowość, gorzkość i głęboką barwę. Dojrzewa późno, dlatego dominuje we względnie gorącym klimacie, ale jest trudna w uprawie, wrażliwa na choroby, szczególnie pleśń.

Daje ciepłe, bogate, ekstraktywne, taninowe, o wysokim stężeniu alkoholu i o głębokim kolorze wina.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013