Barika

Chardonnay

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●
Alkohol ●●●●


Odmiana uprawiana jest na całym świecie. Jedni ją uwielbiają, inni są nią znudzeni, szczególnie tymi bardzo dojrzałymi, bogatymi w aromaty dębu. Odmiana ta ma niezwykle wiele twarzy, wiele wymiarów. Zależy to głównie od terroir i stylu preferowanego przez winiarza.

Chardonnay jest odmianą, którą natura hojnie obdarzyła aromatami i smakami brzoskwiń, dojrzałych jabłek, pomarańczy, ananasów… Z tej niezwykłej owocowości może powstać wino żywe, chude, o owocowych smakach i aromatach lub mocno dębowe, ciężkie, o aromatach przypominających zapach świeżego, ciepłego chleba lub grzanki, masła oraz wanilii. Największa klasa chardonnay objawia się w wielkich burgundach, takich jak chablis, meursault, montrachet. Jest najcenniejszym elementem każdego szampana. W Australii, w duecie z semillon tworzy łagodne i tanie wina. Prawdziwi koneserzy zawsze docenią duże zróżnicowanie stylów tej odmiany oraz jej niezwykłą złożoność. Chardonnay jest królową białych win, chociaż obecnie ma coraz większą konkurencję.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)