Barika

Cinsaut

Ampélographie. Traité général de viticulture


Odmiana nieco podobna do grenache, uprawiana od stuleci w południowej Francji, szczególnie w Langwedocji, ze względu na dużą wydajność i odporność na wysoką temperaturę także w Algierii, Maroku, Tunezji i Libanie. W południowej Afryce znana jako hermitage, była najbardziej popularną odmianą aż do lat 60. XX wieku, kiedy sukcesywnie zaczęto wymieniać ją na cabernet sauvignon. Ze względu na wysoką zawartość cukru bywa używana do produkcji słodkich win typu porto. W Dolinie Rodanu może wchodzić w skład mieszanek rodańskich. Może to wydawać się nieprawdopodobne, ale jeszcze w latach pięćdziesiątych XX wieku algierski cinsaut mieszano z niższej jakości burgundami, by dodać im ciała.

Wino cinsaut jest mało taniczne, nie nadaje się więc do dłuższego przechowywania, stąd często miesza się ją z grenache i carignan, aby dodać winu miękkości, owocu i aromatu.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)