Barika

Gewürztraminer

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●
Wytrawność
Kwasowość
Alkohol ●●●●


Odmiana o różowych gronach dająca pikantne, pełne ciała białe wina. Wina uzyskane z tej odmiany są łatwo rozpoznawalne ze względu na upojny, egzotyczny aromat liczi, lewkonii, jaśminu, silnie pachnących róż oraz męczennicy (passiflory). Gewürztraminery alzackie należą do najbardziej interesujących. Niektóre mogą być nieznacznie musujące (drobne pęcherzyki w środku kieliszka).

Odmiana ta prawdopodobnie pochodzi od szczepu o nazwie traminer o słomkowozielonych owocach, z miejscowości o tej samej nazwie, znajdującej się we włoskim Tyrolu. Traminer, podobnie jak pinot, łatwo ulega mutacjom.

Mimo starań ampelografów pochodzenie gewürztraminera nadal nie jest jasne. Odmiana ta ma wiele podobieństwa z viognier, savagnin blanc, czerwonym traminerem (roter traminer) i savagnin rosé. Określenie »gewürz« dodano do nazwy »traminer« najprawdopodobniej w Palatynacie podczas rozprzestrzeniania się tej odmiany w dół Renu. Dłuższą nazwę zastosowano dopiero w Alzacji w 1870 roku (bez głoski »ü«), a więc na krótko przed przyłączeniem do Rzeszy.

Jest to wino o jedwabistej fakturze, przeznaczone na specjalne okazje. Wspaniałe jako aperitif, do foie gras, mocnych serów typu munster, roquefort, epoisses i deserów, wędzonego łososia. Idealne do pikantnych indyjskich potraw bogatych w zioła, różne przyprawy, takie jak imbir, kardamon, curry.

Znakomite ze słodkokwaśną wołowiną.

Najlepsze bez problemu można przechować 10–15 lat.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)