Grenache
Owocowość | ●●●● |
Ciało | ●●●● |
Taniny | ●●● |
Kwasowość | ●●● |
Alkohol | ●●●●● |
W Hiszpanii garnacha tinta. Jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian winorośli na świecie. Uprawia się ją niemal w całej Hiszpanii i południowej Francji. Pochodzi z północnej Aragonii, skąd rozprzestrzeniła się w Rioja, Nawarze i Roussillon, a w XVlll i XIX wieku w Langwedocji, by dotrzeć aż do Doliny Rodanu.
Wino uzyskane z tej odmiany ma wysokie stężenie alkoholu, ale niezbyt intensywną barwę, stąd jest idealnym kompanem lepiej zbudowanego syrah (chateauneuf du pape, gigondas, vacqueyras w Południowym Rodanie).
W Roussillon szczep ten odgrywa niezwykle ważną rolę w wytwarzaniu mocnych, wzmacnianych, słodkich win typu banyuls, maury, rivesaltes.
Uprawia się go także na południu Włoch – w Kalabrii, na Sycylii i Sardynii (gdzie znany jest jako cannonau).