Grüner veltliner
Owocowość | ●●●● |
Ciało | ●● |
Wytrawność | ●● |
Kwasowość | ●●●● |
Alkohol | ●●● |
Własna, stara, austriacka odmiana, stanowi około 1/3 upraw. Uprawia się ją głównie w Dolnej Austrii (Weinviertel), także we wschodniej Europie. Wokół Wiednia sprzedaje się je bardzo młode (Heuriger). W swoim popularnym wcieleniu daje wina miękkie, przyjemnie owocowe, z nutą pieprzu i grejpfruta. Najlepsze pochodzą z regionu Wachau. W Słowacji znana jest jako veltlin zelene lub veltlinske zelené, na Węgrzech – veltlini.
Podobnie jak w przypadku niemieckiego rieslinga wina z tego szczepu cechuje duża paleta jakości: od pospolitych po znakomite. Mogą być lekko perliste, aromatyczne, pieprzowe, z owocową kwasowością.
Dobre do ryb i białych mięs.