Barika

Grüner veltliner

Owocowość   ●●●●
Ciało ●●
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●


Własna, stara, austriacka odmiana, stanowi około 1/3 upraw. Uprawia się ją głównie w Dolnej Austrii (Weinviertel), także we wschodniej Europie. Wokół Wiednia sprzedaje się je bardzo młode (Heuriger). W swoim popularnym wcieleniu daje wina miękkie, przyjemnie owocowe, z nutą pieprzu i grejpfruta. Najlepsze pochodzą z regionu Wachau. W Słowacji znana jest jako veltlin zelene lub veltlinske zelené, na Węgrzech – veltlini.

Podobnie jak w przypadku niemieckiego rieslinga wina z tego szczepu cechuje duża paleta jakości: od pospolitych po znakomite. Mogą być lekko perliste, aromatyczne, pieprzowe, z owocową kwasowością.

Dobre do ryb i białych mięs.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)