Malbec
Owocowość | ●●●●● |
Ciało | ●●●● |
Taniny | ●●● |
Kwasowość | ●●● |
Alkohol | ●●●● |
Odmiana znana także jako côt noir, w Cahors, w południowo-zachodniej Francji, określa się ją auxerrois.
Dawniej odmiana ta popularna była w winnicach Bordeaux, gdzie znana jest jako pressac. Obecnie uprawia się ją przede wszystkim w winnicach Cahors, na piaszczystych tarasach rzeki Lot, gdzie uzyskuje się wina ciemnokarmazynowe, przechodzące w czerń, o aromacie trufli, ambry, dębu i tytoniu.
Dawniej trunek uzyskany z tej odmiany nazywano czarnym winem (vin noir). Najlepsze starzeją się minimum 3 lata w dębowej beczce. Może leżakować 5–10 lat, a dobre roczniki nawet 20.
Krajem, w którym uzyskano najlepsze cechy tej odmiany jest Argentyna. Tam też stało się ono swojego rodzaju jej emblematem. W pozostałych regionach świata przeważnie łączy się ją z innymi szczepami, głównie ze względu na jej pochodzenie i taką właśnie tradycję z Bordeaux. Tylko w Argentynie preferuje się »czystą formę« malbeca, zarówno w postaci win młodych, jak i dojrzewanych w beczkach dębowych. Najlepsze wina uzyskane z odmiany malbec można odnaleźć w dolinach Lujàn de Cuyo i Tupungato w prowincji Mendoza.
Są to wina znakomite do czerwonych grillowanych mięs, dziczyzny oraz dojrzałych, ostrych serów.