Barika

Marsanne

Ampélographie. Traité général de viticulture


Jedna z dominujących białych odmian winorośli w Północnym Rodanie, gdzie używa sięjej do produkcji białego St-Joseph, Crozes-Hermitage i Hermitage. Jest to odmiana bardzo wrażliwa na zmiany temperatur.

Jest pełna ciała, z charakterem, ale ma stosunkowo niską kwasowość, stąd używa się jej z bardziej kwasowymi i aromatycznymi odmianami, takimi jak rousanne, viognier i rolle (vermentino). Zwykle miesza się ją z rousanne (ok. 15%), uzyskując aromatyczne, orzechowe, znakomicie starzejące się wina.

W Langwedocji butelkuje się wina jako odmianowe lub mieszane z rousanne, viognier lub chardonnay.

Marsanne z powodzeniem uprawia się w australijskiej Victorii.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)