Barika

Mavrud

Ampélographie. Traité général de viticulture


Jako miejsce pochodzenia badacze wskazują okolicę Asenowgradu w Bułgarii, gdzie odmiana jest powszechnie uprawiana i różnorodność genetyczna mavruda jest największa.

Odmiana dojrzewa późno: zbiór winogron następuje w drugiej połowie października. Wymaga długiego sezonu wegetacyjnego, dlatego mavrud uprawiany jest przede wszystkim na południu Bułgarii, w okolicach Płowdiwu i Asenowgradu. Mavrud jest plenny, ale wrażliwy na suszę, mroźną zimę i mączniaka.

Wino odznacza się ciemnoczerwoną-rubinową barwą i pełnym, wyrazistym i korzennym bukietem. Wina nadają się do dłuższego dojrzewania. Smak bywa porównywany do win produkowanych ze szczepu mourvèdre (znanego m.in. z prowansalskiej apelacji Bandol) albo do win bordoskich. Winiarze często oferują wino kupażowane z innymi odmianami, np. bordoskimi merlot i cabernet sauvignon albo rodzimymi (rubin).

Inne nazwy: kakciwala, kachiwela, kausanskii, karvouniaris, marvud, mavraki, mavro, mavroud, mavrostaphilo, mavroudion, mavroudi.

 

Źródło: 

pl.wikipedia.org/wiki/Mavrud
(0)