Barika

Merlot

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●
Alkohol ●●●●


Synonimy: plant médoc, plant du fleuve, sémillon rouge. Jest to jeden z najlepszych szczepów czerwonych na świecie. Stanowi trzon upraw w Saint-Emilion i Pomerol, ale odgrywa także wielką rolę w Médoc i Graves, ponieważ znakomicie harmonizuje z cabernet sauvignon. Daje winu kolor (mieszankom z Bordeaux), wzbogaca w alkohol, nadaje mu giętkość, sprężystość, krągłość, jak również umożliwia względnie szybkie uzyskiwanie właściwego aromatu.

Ma stosunkowo niską kwasowość, taniny na tyle gładkie, że wino nie wymaga długiego starzenia w beczce.

Szczep ten uprawia się z powodzeniem w północno-wschodnich Włoszech, a szczególnie dobrze udaje się w Kalifornii. Największym (najdroższym) winem świata ze szczepu merlot jest Chateau Pétrus z Pomerol (95% merlot, 5% cabernet franc).

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)