Barika

Mourvèdre

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●


Odmiana ta pochodzi z Hiszpanii, nazwę zawdzięcza prawdopodobnie miejscowości Murviedro (dziś Sagunto) w Walencji lub Mataro w Katalonii. W Hiszpanii nazywa się monastrell, jest tam drugą pod względem wielkości upraw odmianą winorośli, zaraz po garnachy (grenache), dominuje w Murcji i Alicante. Jest główną odmianą uprawianą w apelacji Jumilla. Ważny składnik wielu mieszanek win z Południowego Rodanu i Prowansji, w Australii i Kalifornii zwana jest też mataro. Łatwiej rośnie w Hiszpanii niż w nieco chłodniejszej południowej Francji, gdzie dojrzewa dość późno.

Jest to odmiana wrażliwa na niską temperaturę w zimie. Owoce ma małe, słodkie, o grubej skórce, daje wino o wysokim stężeniu alkoholu, w gorących latach jest bardzo taninowe.

Najlepsze wina pochodzą z Bandol w Prowansji, ale także z Jumilli, Alicante i Walencji. Winogrona tej odmiany dodają zapachu, owocu i struktury takim odmianom, jak grenache, carignan i syrah. Szczep ten odgrywa ważną rolę w mieszankach rodańskich (chateauneuf du pape, côtes du Rhône) oraz w Langwedocji i Roussillon.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013