Mourvèdre
Owocowość | ●●●● |
Ciało | ●●●●● |
Taniny | ●●●●● |
Kwasowość | ●●●● |
Alkohol | ●●●● |
Odmiana ta pochodzi z Hiszpanii, nazwę zawdzięcza prawdopodobnie miejscowości Murviedro (dziś Sagunto) w Walencji lub Mataro w Katalonii. W Hiszpanii nazywa się monastrell, jest tam drugą pod względem wielkości upraw odmianą winorośli, zaraz po garnachy (grenache), dominuje w Murcji i Alicante. Jest główną odmianą uprawianą w apelacji Jumilla. Ważny składnik wielu mieszanek win z Południowego Rodanu i Prowansji, w Australii i Kalifornii zwana jest też mataro. Łatwiej rośnie w Hiszpanii niż w nieco chłodniejszej południowej Francji, gdzie dojrzewa dość późno.
Jest to odmiana wrażliwa na niską temperaturę w zimie. Owoce ma małe, słodkie, o grubej skórce, daje wino o wysokim stężeniu alkoholu, w gorących latach jest bardzo taninowe.
Najlepsze wina pochodzą z Bandol w Prowansji, ale także z Jumilli, Alicante i Walencji. Winogrona tej odmiany dodają zapachu, owocu i struktury takim odmianom, jak grenache, carignan i syrah. Szczep ten odgrywa ważną rolę w mieszankach rodańskich (chateauneuf du pape, côtes du Rhône) oraz w Langwedocji i Roussillon.