Barika

Muscadet

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość  
Ciało
Wytrawność
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●


Odmiana o burgundzkich korzeniach, uprawiana praktycznie tylko u ujścia Loary, w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie uzyskuje się z niej wina bardziej treściwe.

W chłodnym klimacie wino uzyskane z tej odmiany ma bladozieloną suknię i charakterystyczny posmak związany z dojrzewaniem na drożdżowym osadzie (sur lie), jest wyraźnie owocowe, o dosyć wysokiej zawartości kwasów, perliste. Bywa, że ma nutę grejpfruta, cytryny, melisy, jodu, anyżu, piwonii…

Muscadety należy pić możliwie młode, najlepiej w pierwszym roku po zabutelkowaniu. Są to wina idealne do owoców morza, szczególnie ostryg, krewetek i małży.

Najbardziej wykwintne pochodzą z apelacji Muscadet-de-Sevre-et-Maine, z okolic Nantes u ujścia Loary w Bretanii.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013