Nebbiolo
Owocowość | ●●● |
Ciało | ●●●● |
Taniny | ●●●●● |
Kwasowość | ●●●●● |
Alkohol | ●●●● |
Najważniejsza odmiana w Piemoncie i Dolinie Aosty, znana również jako spanna. W kronikach miasta La Morra wzmiankowana była w 1512 roku jako »nebilium«. W Dolinie Aosty uprawiali ją zakonnicy już w XIII wieku.
Daje wina mocne, bogate w alkohol, o zapachu przypominającym suszone róże i fiołki. Kolor intensywny o czerwieni granatu z odcieniem pomarańczowym pochodzącym z naturalnego utleniania w beczce. W młodości wina uzyskane z tej odmiany są niezwykle taniczne i z dużą ilością kwasu, co charakteryzuje wina wymagające długiego leżakowania!
Z tej odmiany produkuje się wina uchodzące za najlepsze we Włoszech i jedne z najlepszych na świecie – barolo i barbaresco. Jednak by takie wino mogło nas satysfakcjonować, jego cena nie może być niska, wino musi być z dobrego rocznika, od uznanego producenta i być wystarczająco dojrzałe.