Barika

Nebbiolo

Owocowość   ●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●●


Najważniejsza odmiana w Piemoncie i Dolinie Aosty, znana również jako spanna. W kronikach miasta La Morra wzmiankowana była w 1512 roku jako »nebilium«. W Dolinie Aosty uprawiali ją zakonnicy już w XIII wieku.

Daje wina mocne, bogate w alkohol, o zapachu przypominającym suszone róże i fiołki. Kolor intensywny o czerwieni granatu z odcieniem pomarańczowym pochodzącym z naturalnego utleniania w beczce. W młodości wina uzyskane z tej odmiany są niezwykle taniczne i z dużą ilością kwasu, co charakteryzuje wina wymagające długiego leżakowania!

Z tej odmiany produkuje się wina uchodzące za najlepsze we Włoszech i jedne z najlepszych na świecie – barolo i barbaresco. Jednak by takie wino mogło nas satysfakcjonować, jego cena nie może być niska, wino musi być z dobrego rocznika, od uznanego producenta i być wystarczająco dojrzałe.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)