Barika

Palomino



Biała odmiana, prawdopodobnie pochodząca z Andaluzji. Uprawiana jest głównie w prowincji Kadyks (Cadiz). Jest to jedna z najsłynniejszych odmian winorośli hiszpańskich, sławę swą zawdzięcza przede wszystkim znanym na całym świecie sherry. Palomino jest autoryzowaną odmianą w apelacjach: 10 na Wyspach Kanaryjskich (gdzie znana jest jako listan blanco) i 7 w Hiszpanii [Ribeiro, Bierzo, Monterrei, Ribeira Sacra, Rueda, Valdeorras, Jerez (Sherry)] i Manzanilla-Sanlucar de Barrameda. W 1990 roku w całej Hiszpanii uprawiano ją na obszarze ponad 27 000 hektarów, w tym 10000 hektarów w Andaluzji, 4000 hektarów w Galicji, około 7000 hektarów w Kastylii-Leon i 6000 hektarów na Wyspach Kanaryjskich.

Wina z palomino mają niską kwasowość, są lekko żółte, prawie neutralne w zapachu (minimalnie ziołowe).

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013