Barika

Pinot noir

Pinot Noir
Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●●
Ciało ●●●
Taniny ●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●


Odmiana nadzwyczaj wrażliwa na wahania temperatury, chociaż lubi klimat chłodny. Jest to wysokiej jakości szczep klimatu umiarkowanego i główna odmiana burgundzka. Na szczęście wcześnie dojrzewa, dając wino o niezwykłym aromacie.

W zależności od klimatu może być on owocowy z przewagą zapachu malin, truskawek, czarnej wiśni, wiśni szklanki, czarnej porzeczki, ale także mięty, pomidorów, kopru, ziół... Wina uzyskane z tej odmiany mają głęboką, chociaż stosunkowo jasną, czerwonorubinową szatę, czasami z brązowymi refleksami (czerwień burgundzka). Pinot noir jest stosunkowo ubogi w garbniki, nie wymaga zbyt długiego dojrzewania. Odmiana ta trudno zadomawia się w innych zakątkach świata. Dojrzewając, pinot noir może rozwinąć niezwykle słodki, wonny, kwietny bukiet. Inną niezwykłą cechą pinot noir jest możliwość uzyskiwania w stosunkowo krótkim czasie niezwykłego ceglastopomarańczowego koloru, ponadto wina te zawsze są mało słodkie i nie powinny być przesadnie ciężkie.

Produkcja wysokiej klasy pinot noir jest niezwykle trudna, a złośliwi twierdzą, że jest to szczep »wychowujący sobie« producentów wina. W istocie, wielu winiarzy ze stratami wróciło do łatwiejszych w uprawie gron.

Wino to jest przyjemnie owocowe, wystarczająco chłodne może być fantastyczne do pieczonych mięs i wędlin.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)