Barika

Regent



Mieszaniec niespecyficzny odmian winorośli: diana x chamburcin. W Niemczech odmiana zarejestrowana 15 października 1996 (nr rejestru 1396 z ochroną do 1 kwietnia 2024) jako vinifera i chroniona prawnie w UE. Nazwa została nadana na cześć diamentu o tej nazwie. Proporcje gatunków w regencie kształtują się następująco: 78,5% Vitis vinifera + 3,3% Vitis labrusca + 14,6% Vitis rupestris + 1,6% Vitis berlandieri + 1% Vitis riparia + 1,1% Vitis lincecumii.

Fenologia. Wiosenną wegetację rozpoczyna średnio wcześnie. Jagody wybarwiają się wcześnie i dojrzewają dość wcześnie, na przełomie września i października, zależnie od lokalizacji. W polskich warunkach klimatycznych wymaga okrywania na zimę. Pąki wytrzymują spadki temperatur do -24°C.

Wino. Wino cechuje się lekkim owocowym aromatem, podobnym do wina z pinot noir, ale ma o wiele ciemniejszą barwie i mniejszą ilości tanin, przez co jest łagodniejsze od win burgundzkich. Duży sukces odmiany przypisuje się właśnie dobrej charakterystyce wina. Najwięcej wina z tej odmiany wytwarzają Niemcy (uprawy na ponad 2000 ha, co zapewnia szóste miejsce wśród odmian o ciemnej skórce) i Szwajcaria (40 ha). W mniejszych ilościach wytwarzane jest także w Polsce oraz wielu innych krajach o chłodnym klimacie (np. Wielka Brytania, Szwecja i Belgia). Wina odmianowe z regenta zdobywają nagrody na corocznych międzynarodowych konkursach win PIWI (fungus resistant grape varieties).

 

Źródło: 

© https://pl.wikipedia.org/wiki/Regent_(winorośl), licencja: CC-BY-SA 3.0